İzmit İstiklal Caddesi’nde yaşanan bir haciz olayı Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik durumun en belirgin örneği oldu. İş yerine gelen haczi durdurmak için para toplayan esnaf, 25 bin liralık borcunun 19 bin lirasını avukatın hesabına yatırdı. Kalan kısmı toparlamak için esnaf arkadaşlarını dolaşan Mustafa Özsöz, eksik kalan tutarın 2 bin lirasını bütün, 4 bin lirasını ise 1 liralık madeni para olarak toplamayı başardı.

 

AVUKATA TEPKİ GÖSTERDİ

Ancak bu defada avukat, ağır olduğu gerekçesiyle kendisine verilmek istenen madeni paraları teslim almadı. Esnaf, “Ben bu parayı çaycı, simitçi, büfeci arkadaşlarımdan borç alarak toparladım” diyerek parayı teslim almayan haciz ekibine veryansın etti.

 

2 POŞET DOLUSU PARA

İlimizin en işlek caddelerinden biri olan İstiklal Caddesi trajikomik bir haciz işlemine tanıklık etti. Aldığı malın parasını ödeyemeyen HYD Park isimli iş yerinin kapısına haciz işlemi yapmak için bir kamyon yanaştırıldı. Haciz memuru ve alacaklının İstanbul Barosu’ndan gelen Av. Ali Rıza Aktaş haciz işlemine başladı.

 

MADENİ PARALARI ALMADI

İş yeri sahibi Mustafa Özsöz paranın 19 bin lirasının hesaba geçirildiğini, kalan kısmını ise tamamlamaya çalıştığını söyledi. Bu esnada esnaf arkadaşlarından para toparlamaya çalışan Mustafa Özsöz çaycı, simitçi ve büfeci arkadaşlarından 4 bin lira madeni para topladı. Bu paralarla borcunun tamamını kapatmak istedi. Ancak avukat, poşetle para taşımak istemediğini ve ağır olacağını gerekçe göstererek ödemeyi kabul etmedi.

 

“PARAYA NASIL TAŞIYAYIM?”

Avukat ve haciz memuruyla tartışan Mustafa Özsöz, parayı avukata parayı neden kabul etmediğini sordu. Av. Ali Rıza Aktaş ise, “Ben bu parayı nasıl taşıyacağım” şeklinde karşılık verdi. Bunun üzerine iş yeri sahibi de, “İş yerine hacze geldin. Haciz işlemi yapılsaydı o kadar malı nasıl taşıyacaktın. Onları taşıyabiliyorsan iki poşet parayı da taşırsın” dedi.

 

“PARAYI ALMAK ZORUNDASIN”

Ancak tepkiye rağmen ne avukat ne de haciz memuru ikna olmadı. Alacaklının verdiği 4 bin lira tutarcıdaki 1 liralık madeni parayı almadı. Bunun üzerine Özsöz, kendi avukatını çağırdı. Bu defa da iki avukat arasında tartışma başladı. Mustafa Özsöz’ün avukatı, İstanbul Barosu’ndan gelen meslektaşı Ali Rıza Aktaş’a kanun gereği bu parayı almak zorundasın” dedi.

ESNAF ATEŞ PÜSKÜRDÜ

Haczi kaldırmak için borç bulduğu 4 bin lira değerindeki tutarı bozuk para olarak verebilen esnaf Özsöz, “Siz bu parayı kabul etmek zorundasınız. Yaptığınız bu ülkenin parasına da hakarettir. Ben simitçiden, çaycıdan, poğaçacıdan borç alıp getiriyorsam bu parayı, sende almak zorundasın. İşine gelmediği için almıyorsun. Paranın bozuğu bütünü mü olur? Zaman kalmadığı için o kadar parayı bütünleştiremedim” dedi. Ancak Av. Aktaş parayı almadı ve ödemenin bankaya yapılmasını istedi. Bunun üzerine paralarla bankanın yolunu tutan Mustafa Özsöz, avukattan şikayetçi olacağını söyledi.