30 Mart ve 10 Ağustos’ta iki büyük seçim geçiren ve hayli yorulan AKP Kocaeli Teşkilatları, eylül ayıyla birlikte kongre sürecini başlattı. İlçelerde yapılan istişare toplantıları ile ilçe başkanlarının devam edip etmemesi yönünde görüşler alındı. Daha sonra tüm ilçelerin danışma meclisi toplantıları tamamladı. Sırada Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in katılımı ile yapılaması planlanan il danışma meclisi toplantısı var. AKP’de gündem hem kongreler, hem de tek liste yöntemi. Sıranın artık kendilerinde olduğuna inanan bazı partililer tek listeyi demokratik bulmuyor. Ancak tek listenin AKP’nin geleneği olduğunu söyleyen bazı partililer ise bu yöntemi adaletli buluyor. Her şeyden önemlisi bu yöntemin herhangi bir kargaşaya mahal verdiğini düşünüyor.
 
BAZI İLÇELERDE ADAY ÇOK
Öte yandan başta Kent Konut olmak üzere çeşitli olumsuzluklar gündeme gelen il başkanı Mahmut Civelek’in yeniden aday olmayacağına kesin gözüyle bakılıyor. Civelek ise, “Önceliğim kongre sürecini en iyi şekilde yönetmek” diyor. İlçelerde ise çok fazla değişim yaşanacağa benzemiyor. Gebze İlçe Başkanı Cemalettin Kaflı dışında kimse aday olmayacağı yönünde herhangi bir açıklama ya da imada bulunmadı. Kaflı, 2015 yılı genel seçimlerinde milletvekili adayı olmayı düşündüğü için doğal olarak başkanlık görevine devam edemiyor. Birçok ilçede ise aday bolluğu yaşanıyor. Bu ilçelerin başında Körfez geliyor. Çayırova’da, Gebze’de, Derince’de de durum çok farklı değil. En sorunsuz ilçelerin başında ise İzmit, Başiskele ve Gölcük geliyor.
 
KORKMAZ PERFORMANSINA GÜVENİYOR
Yeniden seçileceğine kesin gözü ile bakılan AKP İzmit İlçe Başkanı Ali Korkmaz, sürecin çok güzel bir şekilde devam ettiğine dikkat çekti. Temayüllerin devam ettiğini belirten Korkmaz, “Bizde istişare süreci önemli” dedi. İlçe başkanı olduğu için aday olup olmayacağı sorusuna cevap vermenin yanlış olduğunu kaydeden Korkmaz, “Dört yıllık performansım var. Teşkilat devam kararı verirse başımın üstüne, başka arkadaşla devam kararı verirse o da başımın üstüne” dedi. Kendisine rakip olan Abdülkadir Yılmaz’a da başarı dileğinde bulunan Korkmaz, “Kendisini görev için yeterli görmesi çok güzel. Önemli olan partideki uyum. Kendisi arkadaşımız” diye konuştu.
 
TEMCİT PİLAVI GİBİ
Öte yandan kongre süreci nedeniyle mahalle temsilcilerini görevden almakla eleştirilen ve kamuoyunda da kıyım olarak nitelenen olaylarla ilgili de açıklama yapan Korkmaz, “Temcit pilavı vardır. Bu konu ısıtıp ısıtıp önüme getiriliyor. Bu süreç normaldir. Her ilçede bu olağan bir şey. Verimli olamayacak olanlar kenara çekilir. Bunlar önceden yapılan işler” şeklinde konuştu. Bazı partililerin eleştirdiği tek listeli kongrelerle ilgili de konuşan Korkmaz, “Bizim başarılarımız hep istişare oldu. Birçok sansürün önüne tıkır tıkır geçildi. Bunlar uyumla yapıldı. Genel merkezden alınan uyum devam edecek. Geleneklerimizi bilmeyen partililerin bunu eleştirmesi normal” dedi.
 
KAFLI VEKİL OLMAK İSTİYOR
 Gebze İlçe Başkanı Cemalettin Kaflı ise 2015 yılı genel seçimlerinde milletvekili olmak istediği için yeniden aday olmayacağını söyledi. Genel merkezin kriteri doğrultusunda hareket ettiğini ifade eden Kaflı, “Bunu uzun zamandır düşünüyorum. Baştan beri partinin içindeyim. Daha öncede milletvekili aday adayı oldum” dedi. Milletvekilliği konusunda umutlu olan Kaflı, “Teşkilat, teşkilatçıya sahip çıkar diye düşünüyorum. Göreve talip oluyoruz ama görev olmazsa olmazımız değil. İlçe başkanlığına talip değildim ama oldum. Her zaman istediğiniz şey olmayabilir” şeklinde konuştu.
 
GEBZE’DE ÜÇ ADAY VAR
Kaflı’nın yeniden başkan olmayacağı kesinken yerine gelmesi muhtemel isimler de çalışmalarını yapmaya başladı. AKP Gebze İlçe Başkanlığına talip olan Hüseyin Kurt, Atilla Karakaş ve Miktat Aydın istişarede. Adaylar temayüllerden çıkmayı ümit ediyor.  AK Parti Gölcük İlçe Başkanı Sedat Yücel, kimin aday olacağı konusunda son kararı genel merkezin vereceğini ifade ederek, “Ben ilçe başkanlık görevimi sürdürmek istiyorum” dedi.  Bu istişarelerin bağlayıcı olmadığını ifade eden Sedat Yücel, “Sonuçta son kararı verecek olan mercii, genel merkezimiz” ifadelerini kullandı.
 
SEDAT YÜCEL DEVAM ETMEK İSTİYOR
Yücel, “Eğer genel merkezimiz, ‘Seninle devam ediyoruz’ derse, ben görevimi sürdürüyorum. Bunun yanı sıra genel merkezimiz başka bir ismi sunarsa, onun yanında olup her türlü katkıyı sunarım. Fakat diyeceğim, ben ilçe başkanlığına devam etmek istiyorum” şeklinde konuştu. AKP Darıca İlçe Başkanı Muzaffer Bıyık da bir dönem daha göreve devam etmek isteyen isimlerden biri. Genel merkezin kararını beklediklerini ve genel merkez görev verdiği takdirde devam etmek istediğini ifade eden Bıyık, sürecin sıkıntısız devam ettiğine dikkat çekti. Bıyık, “Arkadaşlarımızla birlikte çalışıyoruz” dedi.
 
MUZAFFER BIYIK BİR DÖNEM DAHA İSTİYOR
Bıyık, devam etmek istediğini söylerken; Bıyık'ın dışında Ufuk Acay, Sertan Tunçel ve Nurbay Aydemir ilçe başkanlığı için adaylıklarını açıkladı. İlçe başkanı Bıyık'la ilgili olumsuz bir sonuç çıkarsa Acay, Aydemir ve Tuncel'den biri ilçe başkanı olacak. En çok adayın olduğu ilçelerden biri de Körfez. Körfez’de mevcut başkan Osman Badem’in dışında Belediye Meclisi üyesi Şener Söğüt, Belediye başkanlığı aday adaylarından işadamı Ali Çakır,  işadamı Fehmi Öztürk ve kapanan HAS Parti’nin eski ilçe başkanı Mehmet Irak da AKP Körfez İlçe Başkanlığı görevine talip olacaklar.
 
BADEM ÜMİTLİ
Yaklaşık 10 aylık görev süresi dolan ve başkanlık görevine devam etmek isteyen Osman Badem, mevcut ilçe başkanı olduğu için adayım demesine gerek olmadığını düşünüyor. Kararın genel merkez takdiri olduğunu kaydeden Badem, “Takvim doğrultusunda çalışmalarımız devam ediyor. Pazar günü delege seçimleri var. 6 Aralık’ta kongre yapacağız. Genel Merkez takdir ederse devam ederim. 21 Eylül’de yapılan istişarede değerlendirme yapıldı. Oradaki katılımdan dolayı teveccühün benden yana olduğunu söyledim. Ama bu herkesin beni desteklediği anlamına gelmez” dedi.
 
İLÇE KONGRE TARİHLERİ
7 Kasım: Karamürsel
6 Kasım: Gölcük
8 Kasım: Çayırova
9 Kasım: İzmit
15 Kasım: Kartepe
16 Kasım: Başiskele
23 Kasım: Darıca
29 Kasım: Derince
30 Kasım: Gebze
3 Aralık: Kandıra
6 Aralık: Körfez
7 Aralık: Dilovası