AK Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik AK Parti'nin 27 Ağustos'ta yeni genel başkan seçmek için kongre yapacağını açıkladı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül görevini 28 Ağustos'ta Başbakan Erdoğan'a devredecek.

İşte Çelik'in yaptığı açıklamadan satır başları: Toplantı halen devam ediyor. Basın toplantısını, toplantı bitmeden öne almak durumundayım. Cumhurbaşkanlığı seçiminin hayırlı olmasını diliyorum. Halkımız iradesini ortaya koydu. Biz katılımın daha yüksek olmasını isterdik. Düşük kalmasının bazı sebepleri var. bizce en önemli sebeplerinden birisi Ağustos ayı rehavet ayıdır, tatil ayıdır. Hareketliliğin en yüksek düzeyde olduğu aylardan birisidir. Doğu güneydoğuda pamuk toplamaya gider, Karadeniz’de çay toplamaya gider. Memleketteki köylerine gittiler. Yurtdışını zaten ifade etmiyorum. Bununla ilgili gerekli değerlendirmeler yapıldı. Yine büyükşehirlerde inşaatlarda çalışmak üzere çalışmak durumunda olanlar var.

Biz yüzde 89-90’lık katılım oranlarına alışık olduğumuz için bu bize düşük geliyor ama yüzde 70 ve üstünün normal kabul edilmesi gerekiyor. Aşağı yukarı sonuçlar netleşti. Sayın Başbakanımız yüzde 52’ye yakın bir oy aldı, İhsanoğlu 38,4, Demirtaş da 9,8 gibi bir oy aldı. Ben hayırlara veslie olmasını diliyorum. Seçim bitti bir başka tartışma var.

"SEÇİLECEK KİŞİ HEM GENEL BAŞKAN HEM BAŞBAKAN OLACAK"

Şimdi Sayın Başbakanımız seçildiğine göre, Abdullah Gül beyden devralacağına göre, bizim yeni bir genel başkan ve başbakan ile yola devam etmemiz gerekiyor. Daha önce defalarca açıkladık. Seçilecek kişi hem başbakan hem genel başkan olacak. Hatırlarsanız 2002’de başbakanımız seçime sokulmadığı için genel başkandı, Sayın Abdullah Gül hükümeti kurdu. O bir zaruretti arkadaşlar, bugün böyle bir zaruret yok arkadaşlar.

Kim Başbakan olsun şeklinde, hepimiz Abdullah Gül beyi işaret ettik. Ben o kabinede kültür bakanıydım. Sonra Sayın Başbakanın yasağı kalktı. Daha önce meydanında şiir okuduğu için yasaklı hale geldiği ilden, Başbakan orasının eniştesiydi. Siirt’ten aday oldu yüzde 85 oy aldı. Aynı gün Abdullah Gül bey istifa etti ve 58’nci hükümet düşmüş oldu.

2007’de cumhurbaşkanlığında yine kötü senaryolar yazılmaya başlandı. Kavgalar olacak dediler. Orada da bu tür hevesi olanların hevesini kurasında bıraktık. 367’yi önümüze koydular, halka gittik. Tekrar Abdullah Gül beyi ilan ettik ve milletin vekilleri olarak Abdullah Gül’ü seçtik.

Sayın Abdullah Gül, alıştığımız cumhurbaşkanları gibi cumhurbaşkanlığı yapmadı. 81 vilayete gitti, uçaklar dolusu iş adamlarını, onlar için yeni pazarlar bulmak üzere dünyanın dört bir yanına götürdü. Ülkesini temsil etti. Sayın Başbakanımızın da Köşk’e çıktıktan sonra, nasıl bir cumhurbaşkanı olacak? Perşembe’nin gelişi Çarşamba’dan bellidir. Sayın Başbakan’ın 12 yıla yaklaşan bir başbakanlığı var.

Şunun herkes bence farkındadır. Bir kez daha teyit etmek isterim. Sayın Başbakan, anayasanın kendisine vermediği bir yetkiyi asla kullanmayacaktır. Yasaların vermediği bir yetkiyi kimse kullanamaz. Kanunlar çerçevesinde elbette cumhurbaşkanlığı yapacaktır. Herkes kendi tarzını o makama verir. Herkesin böyle bir beklenti içerisinde olduğunu biliyoruz. Peki genel başkanlığı ne zaman sona erecek? 28 Ağustos’ta kendisine mazbatası takdim edilip yemin ettikten sonra bitecektir.

ABD’de yeni başkan seçilir, eski başkanın o süreye “topal ördek” dönemi denir. Bu süre topu topu 18 gündür. Mevcut cumhurbaşkanı bütün yetkileri kullanır ama sayın başbakan, cumhurbaşkanının hiçbir yetkisini kullanamaz. Bizim partimizin hukukçu kurmaylar ve üniversitelerdeki yapılan görüşmeler sonucunda böyle bir karara varılmıştır.

"KONGRE 27 AĞUSTOS ÇARŞAMBA GÜNÜ SAAT 10:00'DA"

Yapacağımız kongreye sayın başbakanımızın başkanlığında gideceğiz. 27 ağustos Çarşamba saat 10’dur arkadaşlar. Tek maddeli bir gündemle yapacağı olağanüstü büyük kongre 27 Ağustos’ta toplanacaktır. Teknik tarafları var bu işin, çoğunluk sağlanamazsa bir gün sonra. Ama böyle bir ihtimal görmüyoruz.

Bana hemen şunu soracaksınız. Büyük kongredeki adayınız kim? Biz bu MKYK’da isimlendirme meselesi üzerinde durmadık. Sayın başbakan bu süreçte bütün üyelerle, vekil arkadaşlarımızla, gerekli gördüğü diğer yetkililerle istiharelerde bulunacak. Ortak akılla bir isim üzerinde anlaşacağız ve kongreye o isimle gideceğiz.

AK Parti genel başkanı Türkiye’nin başbakan olacağı için ülkemiz için bu kararın hayırlı olmasını diliyorum. Önümüzdeki günlerde kimse AK Parti’den kavga gürültü çatışma kaos beklemesin. Bu arada şu anda yüzde 52’yle seçilen bir cumhurbaşkanı var, gelen başbakan ile bir çatışma olmayacak mı diye sorulara cevap veriyorum. Yüzde 52 halk desteği olan bir cumhurbaşkanı var, halk tarafından iktidar olarak tayin edilen bir partinin içinden çıkacak hükümet, güç birliği yaptığı zaman Türkiye’de bir takım şeyler iyiye gidecektir.