TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi'nde yer alan Marmara Teknokent'te (MARTEK) TÜBİTAK-MAM Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsünün desteğiyle kurulacak fabrika için işbirliği protokolü imzalandı. İmza töreninde konuşan Dental İmplant fabrikasının Genel Müdürü Talat Buğur, şirketlerinin yüzde 100 Türk sermayesiyle, TÜBİTAK TEYDEB projesi sonucunda 2012'de kurulduğunu söyledi.  Türk bilim adamları, doktorlar ve mühendislerce geliştirilen yüksek katma değerli ürünlerle ithalatın önünü kestiklerini vurgulayan Buğur, bunun yanında ihracat yaparak ülkeye ciddi bir döviz girdisi sağladıklarını kaydetti.  

Buğur, kamu, özel sektör ve üniversite işbirliğinin çok güzel bir örneğine imza attıklarına dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü: "TÜBİTAK MAM Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü ile dental implant uygulamalarında yeni bir sayfa açarak 'Modifiye SLA aktif yüzey teknolojisi'ni  geliştirdik. Bu yeni yüzey sayesinde implant uygulamalarında ilk 2 haftada implant yüzeyinde yüzde 65'den fazla kemik dokusu oluşturulmakta, böylece hastalar implant üstü protezlerine çok daha kısa sürede sahip olabilmektedir. Bu teknoloji sayesinde hastalar aylarca beklemeden, çok kısa sürede gerçeği kadar uzun ömürlü dişlere kavuşuyor."

"8 AY İÇİNDE ÜRETİME BAŞLAMAYI HEDEFLİYORUZ"
Teknoloji geliştirme ve serbest bölge özelliği olan TÜBİTAK MARTEK'te ikinci fabrikayı kuracaklarına işaret eden Buğur, "Çalışmalarını hızlı bir şekilde sürdürüyoruz. Avrupa'nın en büyük dental fabrikalarından birini kısa bir sürede inşa ederek, yaklaşık 8 ay içinde üretime başlamayı hedefliyoruz. Yılda 500 bin implant üreteceğiz. Ürünlerimizin çok önemli bir kısmını yüksek katma değerli ürün olarak ihraç ederek, Türkiye'ye 40-50 milyon dolarlık çok ciddi bir döviz girdisi sağlamayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Fabrikada 11 üniversite ve TÜBİTAK ile bilimsel ortaklık gerçekleştirerek Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarına ağırlık vereceklerini bildiren Buğur, dünyada çok az implant fabrikasında olan "Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Departmanı"nı da oluşturacaklarını sözlerine ekledi. TÜBİTAK BİLGEM Başkanı Prof. Dr. Arif Ergin ise Türkiye'de üretilen implantlara çok ciddi bir talep olduğuna dikkati çekerek, bu konuda TÜBİTAK MAM, MARTEK ve TÜBİTAK BİLGEM olarak bir işbirliği protokolü imzaladıklarını ifade etti.