Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker, Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’nin toplantısına katıldı. Birliğin ikinci başkan vekilliği ve encümen başkanlığını yürüten Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker, Kırşehir’de Kırşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen ‘Küresel Isınma ve Kentlerin Geleceği’ konulu seminer toplantısında sunum gerçekleştirdi.
 
EV SAHİBİ KIRŞEHİR BELEDİYESİ
Kırşehir Valisi Özdemir Çakacak, Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci’nin yanı sıra birlik üyesi belediyelerin başkanlarının katılımıyla Makissos Otel’de düzenlenen toplantıda bir sunum ve açılış konuşması yapan Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker, “Programındaki ani değişiklik sebebiyle açılışa yetişemeyen Sağlıklı Kentler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Recep Altepe adına başkanlık seçiminde vermiş olduğunuz desteğinizden dolayı hepinize teşekkür ediyorum.
 
KENT SAĞLIĞININ ÖNEMİ
Üye belediyelerimizin desteğiyle kuruluşundan bugüne Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağında güçlü bir şekilde temsil edilen Sağlıklı Kentler Birliği yerel seçimler sonrası yeni dönemde her zaman olduğu gibi kent ve kent sağlığı ile ilgili farklı konulardaki çalışmalarına devam edecektir. Son günlerde sıklıkla görmeye başladığımız şiddetli sağanak, sel ve dolu gibi ani afet boyutuna ulaşan meteorolojik olaylar maalesef yaşamımızı tehdit eden boyutlara ulaşmıştır. Hava kirliliği, kömür gibi fosil yakıtların kullanımı, azalan yeşil alanlar, artan karbondioksit miktarı ve atmosferdeki ısıyı artıran sera gazı kullanımının da her geçen gün artması iklim değişikliklerine sebep olan faktörler olarak görülmektedir.
 
DOĞAYA DİKKAT VE ÖZEN
Yaşam standartlarını en üst düzeye çıkararak, yaşanabilir sağlıklı bir hale dönüştürmek ise bizlerin elinde. Doğaya karşı daha dikkatli ve özenli yaklaşarak yapacağımız birkaç çalışmayla çevrenin sağlığını da kendi sağlığımızı da kazanabiliriz. Yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya için artık rahatlığı bir yana bırakıp, her bakımdan sağlıklı bir yol seçmek çok daha uygun olacaktır.
 
FARKINDALIK EĞİTİMLE BAŞLAR
Toplu ulaşım ağlarının genişlemesi, şehir içi bisiklet yollarının artması, akıllı bisiklet uygulamaları yerel yönetimlerin kentteki hava kalitesinin iyileştirilmesine yönelik yapacakları en doğru yaklaşımlardır. Küresel ısınmaya bağlı kuraklık, doğal afetler ve iklim değişiklikleri ile ilgili bilinç aşılamak ve farkındalık yaratmak için anaokulu sıralarına inmek, çocuk yaşlardan itibaren aileden başlayarak insanımıza ve çocuklarımıza çevre bilinci aşılamak ve eğitmek gerekmektedir.
 
BİRLİĞİN YOL HARİTASI
Sağlıklı Şehir Projelerini ilgilendiren temaların işleneceği oturumlar önümüzdeki yıllarda kent ve kent sağlığı ile ilgili dünyada yaşanan değişimler ve gelişmeler doğrultusunda yol haritalarımızı belirlememizde fayda sağlayacaktır. Değerli katılımcılar, konferans konusunun yanında son günlerde adı sık olarak üzülerek tanık olduğumuz ölüm olaylarıyla gündeme gelen ve sokak dilinde Bonzai olarak bilinen sentetik uyuşturucu Sentetik Kannabinoid maddesine konuşmamın son bölümünü ayırmak istiyorum.
 
BONZAİ TEHLİKESİNE DİKKAT!
Sentetik uyuşturucu maddesinin 400’den fazla sentetik madde türevinden üretildiği yapılan araştırmalar sonucunda tespit edilmiştir. Emniyet Şube Müdürlüğünden aldığımız veriler doğrultusunda son yakalanan sentetik uyuşturucu maddenin içeriğinde böcek ilacı ve klima gazı kullanıldığı saptanmıştır. İçeriği saptanamadığından dolayı bu maddeyi kullanan kişi sayısına ait veri bulunamamaktadır.
 
MÜCADELE BAŞLATIYORUZ
Tüm bu veriler doğrultusunda toplumumuz için özellikle çocuklarımız ve gençlerimiz için büyük bir tehdit olan sentetik uyuşturucu madde ile mücadele konusunda çalışmalar yapmaya karar verdik. Öncelikli olarak bu maddenin ne denli büyük bir tehdit olduğu yönünde toplumda özellikle ebeveynlerde farkındalık oluşturmak amacıyla kamu spotları hazırlatarak yerel ve ulusal kanallarda ve sosyal medyada bunu paylaşmayı hedeflemekteyiz.
 
KURUMLAR ARASI İŞBİRLİĞİ
Mücadelenin tedavi etme boyutunda ise Sağlık Bakanlığına bağlı AMATEM  (Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezi) ve ÇEMATEM (Çocuk ve Ergen Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezi) ile işbirliği içerisinde olacağız.
 
KÖŞKER GEBZE’YE DAVET ETTİ
Konuşmama son vermeden önce, bizi ağırlama nezaketi gösteren Kırşehir Belediye Başkanım Sayın Yaşar Bahçeci’ye ve ekibine şükranlarımı sunuyor, Sağlıklı Kentler Birliği 10.Yıl Konferansını onurlandıran siz değerli misafirlerimize katılımınız için teşekkür ediyorum. Hayırlı bir toplantı olmasını dilerim” şeklinde konuştu. Konuşmasın sonunda Başkan Köşker, birlik üyesi belediye başkanlarını Mayıs ayında yapılması planlanan Sağlıklı Kentler Birliği toplantısına katılmak üzere Gebze’ye davet etti.