Kocaeli, hep sanayi ile ön plana çıkan ama içinde barındırdığı eşsiz doğal güzelliği hep saklı kalmış, çok az bilinen çok özel bir kent. Kocaeli’nin sanayiden uzak hemen hemen her noktası ayrı bir güzellik, çok ayrı bir cennet barındırıyor içinde.

Ama bu güzellikten maalesef çoğumuz habersiziz veya ulaşmıyoruz

Kocaeli tarih boyunca önemli yol güzergahları üzerinde yer almıştır. Eski dönemlerde kullanılan tarihi yol üzerinde bulunan o noktalardan biride Taşköprü. Körfez’de bulunan ve nereyse 2 bin yıllık tarihe sahip Taşköprü her şey rağmen tüm heybeti ile ayakta.

Köprünün altından akan dere boyunca uzanan tarihi yol ise günümüzde trekking grupları tarafından oldukça sık kullanılıyor. Bu güzergahtaki yürüyüş parkuruna “Çoban Geçidi” ismi veriliyor. Bölgede bulunan Kutluca ormanları içerisinde yer alan parkur boyunca yanında akan dere ve taşlarda oluşan yosun oluşumlarıyla birlikte ortaya muhteşem bir görüntü çıkarıyor.

Toplam uzunluğu 13 km olan parkurda su geçişleri ve kaya etapları da bulunuyor. Orta Seviye yürüyüş parkuru olarak adlandırılan parkurda hem doğayla başbaşa vakit geçirebilir, hem de büyülü ormanın içerisinde kaybolabilirsiniz.