CHP Parti Meclisi üyesi ve Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, Suriyeli mültecilerle ilgili TBMM'ye araştırma önergesi verdi. Türkiye'de kamplar dışında 1 milyondan fazla mültecinin yarısının kayıt altında olmadığını belirten Hurşit Güneş, Suriyeli mülteci kızların çocuk yaşta evlendirildiğini, ayrıca seks işçisi olarak kullanıldıkları görüşünü savundu.
 
Hatay'daki mülteci kamplarıyla ilgili daha önce araştırmalar yapan CHP Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, araştırma önergesinde Suriyeli mültecilerin kötü şartlar içinde bulunduğunu, yıl sonunda sayının 1.5 milyona ulaşacağını ve bunun da toplumsal yaşama ve ekonomiye zarar vereceği görüşünü savundu. Güneş önergesinde, araştırma komisyonu kurulmasını, mültecilerin detaylı istatistiklerinin çıkarılabilmesi amacıyla 81 il için ayrı ayrı kapsamlı liste hazırlanmasını da istedi. Hurşit Güneş, hükümetin Suriyeli mültecilere 2 milyar dolar harcandığını söylemesine karşın, Birleşmiş Milletler verilerine göre Türkiye'nin harcadığı paranın 2.5 milyar dolar olduğunu vurguladı.
 
'KADINLAR SEKS İŞÇİSİ YAPILIYOR' İDDİASI
Hurşit Güneş, araştırma önergesinde; ayda 150-200 dolara kayıt dışı işçi olarak çalışan Suriyeli mültecilerin hem vahşi bir emek sömürüsüne maruz kaldıklarının, hem de işsizliğin yüksek olduğu Türkiye'de iş piyasasını daha da daralttıklarını ve ücretlerin düşmesine neden olduklarını da ileri sürüyor. Açlık sınırında yaşayan Suriyeli mültecilerin yaşamlarını sürdürebilmek için dilencilik yaptığını, suça yöneldiklerini kaydeden Hurşit Güneş, çocuk yaştaki kızların zorla evlendirilip ya da seks işçisi yapıldığı iddialarına da yer verdi. Hurşit Güneş, araştırma önergesinden başka, Suriyeli mültecilerle ilgili İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın yanıtlaması için bir de soru önergesi verdi.