İngiltere’deki sağlık sisteminden başlayan ve 150 ülkede yaklaşık 60 bin bilgisayara yayılan WanaCrypt0r 2.0 siber saldırısı ile ilgili korkutan bir açıklama yapıldı. Endonezya Hükümeti, pazartesi günü iş yerlerinin açılması ile birlikte global siber saldırının etkilerinin daha büyük bir şekilde ortaya çıkabileceğini açıkladı. Avrupa Polis Ofisi Europol Direktörü Rob Wainwright da yarın sabah için olası bir saldırı endişesi yaşadıklarını söyledi.

Cuma sabah saatlerinde başlayan ve saatler ilerledikçe yayılan virüs saldırısının şimdiye kadar 150 ülkeyi etkilediği tahmin ediliyor. İngiltere’deki Ulusal Sağlık Sistemi (NHS), İspanya’nın en büyük telekomünikasyon şirketi Telefonica, Fransız Renault ve Rusya İçişleri Bakanlığı gibi çok önemli kurumları ve dev firmaları vuran siber saldırının etkilerinin pazartesi günü itibariyle artmasından endişe ediliyor.

 

SALDIRILARDAN NASIL KORUNMALIYIZ?
İşletim sistemi olarak Windows 10 sürümünü kullananlar en son güncellemeyi yüklemeli. Saldırılardan en çok etkilenen Windows XP işletim sistemini kullananlarda saldırılar sonrası yayımlanan özel güvenlik yamasını yüklemeli. Bilgisayarında antivirüs kullanmayan varsa hemen güçlü bir yazılım edinmeli. Bilgisayarında antivirüs yazılımı olanlar ise bu yazılımın en son güncellemesini yüklediğinden emin olmalı. Bunun için yazılımın internet sitesine giderek kontrol etmek yeterli olur. En önemli konu ise: Asla nereden geldiğini bilmediğiniz mailleri açmayınız!