Kocaeli'nin Dilovası Belediyesi, Macaristan'ın Szentgotthárd Belediyesi ile kardeş şehir protokolü imzaladı.


Kocaeli'nin Dilovası Belediyesi, Macaristan'ın Szentgotthárd Belediyesi ile kardeş şehir protokolü imzaladı. İmza töreninde Szentgotthárd Belediye Başkanı Huszár Gábor, Dilovası Belediye Başkanı Ali Toltar adına Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Ayhan Akbulut, Macaristan Fahri Konsolosu ve Türk Macar İşadamları Derneği (TÜMİŞAD) Başkanı Osman Şahbaz ile birlikte Szentgotthárd şehri protokolü hazır bulundu.

Szentgotthárd Belediye Başkanı Huszár Gábor, batıdan kardeş şehirleri olduğunu, şimdi de doğudan dost ve kardeş Türkiye'nin Kocaeli'den Dilovası ile kardeş kent olduklarını belirtip, ''Bizler sadece kağıt üzerinde bir kardeşlik değil, işleyen, organizasyonlar yapan, projeler üretip çalışan kardeşliklere imza atıyoruz. Şimdi attığımız imzamız da böyle olacaktır. Önümüzdeki ekim ayında belediye başkanlık seçimlerimiz olacak. Sonrasında seçilmem durumunda Dilovası'na heyetimle birlikte resmi ziyarette bulunmak isterim.'' dedi.

Dilovası Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Ayhan Akbulut da konuşmasında, 'günümüzde işbirliklerinin gelişmesinde, dinine, milliyetine ve ırkına bakmadıklarını vurgulayıp, ''Üretmiş olduğu değerlere bakıyor ona göre değerlendiriyoruz. Biraz evvel kardeş kent olmak için attığımız imzamızın hayırlara vesile olmasını Allah'dan diliyorum. Sizleri de en kısa zamanda Dilovası ilçemize bekliyoruz.'' şeklinde konuştu.

Fahri Konsolos Osman Şahbaz ise yurt dışında bulunan her Türk vatandaşının Türkiye'nin büyükelçisi olduğunu vurgulayıp, ''Bizler de bu düşünce ile Dilovası ve Szentgotthárd kentlerinin kardeş şehir olmalarına katkıda bulunmaktan büyük bir onur duyuyoruz. Ticari ve ekonomi işbirliğimizi artırmanın yanında sosyal ve kültürel ilişkilerimize de destek vermeye gayret ediyoruz. Daha önce de bir çok kardeş kent oluşumunda katkımız olmuştu. Her iki ülkeyi de çok yakından tanıyoruz. Bundan sonra da bu tür katkıları vermeye devam edeceğiz. Karşılıklı olarak atılan bu dostluk köprüsünün kısa süre içerisinde karşılıklı yatırımlara dönüşmesini ümit ediyorum.'' dedi.

Kardeş şehir protokolü ile birlikte üç gün festival, etkinlik, şenlik, yarışlar ve eğlendirici ve eğitici gösteriler yapıldı.
Festival kapsamında Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker'in katkıları Mehteran Bölüğü Başkanı Taşkın Kardeş'in öncülüğünde 21 kişiden oluşan Mehter Takımı iki gün katılımcılara unutamayacakları gösteriler sundu.

Szentgotthárd, Macaristan'ın en batısında Budapeşte'ye 278 km mesafede, 11 bin kişinin ikamet ettiği, Macaristan'daki Sloven azınlığın en çok yaşadığı, Slovenya'nın Konsolosluğunun bulunduğu, 1183 yılında kurulmuş küçük şirin bir şehir.