Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, “Artık Türk markası yollara çıkınca Türk otomotiv yan sanayi Türk otomotiv sektörünün stratejik ortağı konumuna yükselecek” dedi

 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yerli otomobil çalışmalarına ilişkin, “Allah’a şükürler olsun bugün çok önemli bir fazı, birinci fazı bitirdik. Pazartesi veya Salı günü bu konuyla ilgili önemli bir açıklamayı inşallah duyacaksınız” dedi.

Çayırova ilçesindeki TOSB Otomotiv Yan Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Yıllık Sanayici Bilgilendirme Toplantısı’nda konuşan Işık, Türkiye’nin son 12 yıllık süreçte büyük bir başarı hikayesinin altına imza attığını belirterek, bu hikayeyi yazan aktörlerin başında da Türk otomotiv sektörünün geldiğini söyledi.

Otomotiv yan sanayisinin yaptığı ihracatla Türkiye’nin göğsünü kabarttığını dile getiren Işık, ana sanayiyle yan sanayi ayrıştırıldığında yan sanayinin ihracata çok daha ciddi katkı verdiğini kaydetti.

Işık, bu sektörün sorunlarıyla yakinen ilgilenmeyi ve birebir çözmeyi kendilerine görev bildiklerini vurgulayarak, bu anlayışın sonucunda otomotiv ana ve yan sanayisinde pek çok sorunu çözdüklerini anlattı.

Türkiye ekonomisinde sanayinin ağırlığının daha fazla artması için pek çok çalışmayı eş zamanlı olarak yürüttüklerini dile getiren Işık, “Öncelikle bugüne kadar yaptığımız tüm çalışmaları masaya yatırıp değerlendirdik. Eksik kalan konuları tek tek belirledik ve 25 tane yapısal dönüşüm programını hazırladık ve uygulamaya koyduk” diye konuştu.

Işık, Bakanlık görevini devraldıktan sonra 17 strateji belgesi hazırladıklarına işaret ederek, “Sanayide yeni vizyonumuz özellikle orta yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerde Türkiye’nin Afro-Avrasyanın üretim ve tasarım üssü olması. Temel vizyonumuz bu. Bu vizyonu hayata geçirecek 70 tane eylemi art arda sıraladık” ifadesini kullandı.

 

“Sanayinin en büyük sıkıntısı nitelikli istihdam”

Geçen ay Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı “İstihdam, Sanayi, Üretim ve Yatırıma Destek Paketi”nin hazırladıkları Sanayi Strateji Belgesi’ndeki pek çok eylemi ihtiva eden bir paket olduğunu aktaran Işık, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Burada sanayicimizin en fazla zorlandığı konulara köklü çözümler getirmeyi amaçladık. ‘Şu anda sanayinin içinde bulunduğu en büyük sıkıntı nedir’ derseniz özellikle bölgemizde nitelikli istihdam. Bunun için birkaç tane adım attık, bazıları paketimizde var, bazıları da strateji belgemizde. Birinci adımımız şu; biz insanlara meslek kazandırmadan bir iş bulduğumuzda hem bunların meslek kazanması zaman alıyor hem de gel geç işlerde çalışmak durumunda kalıyor. Bunun için dedik ki ‘gelin iş başı eğitimlerini yaygınlaştıralım.’ Bugün TOSB’da herhangi bir fabrikamız yeni bir elemen alacağı zaman diyoruz ki ‘Bu insanı sen al, 6 ay süreyle iş başı eğitiminin bütün masraflarını biz karşılayalım.’ Şu anda 25 lira ile 35 lira arasında günlük cep harçlığı veriyoruz. ”

Bakan Işık, insan niteliğini arttırmak için OSB’ler içerisindeki meslek liselerini desteklediklerini belirterek, “Bir de artık çok fazla devletçi anlayışı da çok fazla OSB’lerde benimsemiyoruz. Diyoruz ki ‘Endüstri meslek lisesini siz açın, müdürünü öğretmenini her şeyini siz belirleyin. Biz devlet olarak karışmayalım. Öğrencisini siz alın, biz de hükümet olarak öğrenci başına 5 bin 500 liraya kadar ödenek verelim” şeklinde konuştu.

 

“28 Şubat’ta endüstri meslek liselerinin köküne kibrit suyu döktüler”

“28 Şubat döneminde ‘imam hatiplerin önünü kapatacağız’ diye endüstri meslek liselerine de katsayı uygulaması getirdiler ve endüstri meslek liselerinin köküne kibrit suyu döktüler” diyen Işık, şöyle konuştu:

“Hala toparlayabilmiş değiliz. Bunları tamamen değiştirdik, kanunu değiştirdik, ‘katsayı uygulaması yapılamaz’ dedik. Neden? Bizim insanımız çocuğunu okula gönderirken iki temel tercihte bulunuyor. Bir; ‘benim çocuğum okuyabildiği yere kadar okusun.’ Eğer meslek lisesinin önünde engel olursa o çocuk meslek lisesine gelmiyor. İki; ‘üniversiteye gidemezse de bir meslek sahibi olsun, gitsin mesleğini icra etsin.’ Bu iki kapıyı aynı anda açık tutmazsanız meslek liselerini yürütemezsiniz. Bizim 4+4+4’te yaptığımız en önemli düzenlemelerden biri meslek liselerine bu iki hakkın aynı anda verilmiş olmasıdır.”

 

“Nitelikli insan kaynağı konusunda önümüzdeki süreçte ciddi adımlar atacağız”

Bakan Işık, endüstride çalışanın doktora yapmasını teşvik edecek maddenin şu anda Sanayi Strateji Belgesine girdiğine dikkat çekerek, “Amerika’da asistan alırken sordukları ilk soru ‘Endüstride ne kadar çalıştın.’ Türkiye’de de endüstride çalışarak asistan olan neredeyse yok. Profesör olana kadar doğru düzgün eline tornavidayı almayan mühendislerimiz var. Şimdi burada artık bir ciddi paradigma değişikliğine gidiyoruz. Atık arzumuz bir sonraki strateji belgesine de üniversitede asistan olacaklara, mühendislik alanında söylüyorum, önce sanayide tecrübe kazanmış olmayı koymak. Bu açıdan nitelikli insan kaynağı konusunda önümüzdeki süreçte ciddi adımlar atacağız” açıklamasında bulundu.

Türk otomotiv sektörünün dünyada hiçbir firmanın stratejik ortağı olmadığını ifade eden Işık, Türk otomotiv sektörünün tedarikçi konumda olduğunu dile getirerek, sözlerini şöyle tamamladı:

“Onun için biz Sayın Cumhurbaşkanımızın bize verdiği talimat gereği bir Türk markası oluşturmak için son derece ciddi bir çalışma yaptık. Allah’a şükürler olsun bugün çok önemli bir fazı, birinci fazı bitirdik. Pazartesi veya Salı günü bu konuyla ilgili önemli bir açıklamayı inşallah duyacaksınız. Birinci faz bitti. Artık Türk markası yollara çıkınca Türk otomotiv yan sanayi Türk otomotiv sektörünün stratejik ortağı konumuna yükselecek. Burada da hedefimiz en az yüzde 90’ı yerli üretimle karşılanması. Bu yerli otomobili, otomotiv yan sanayi için de olmazsa olmaz görüyoruz.”