Kocaeli’nin Gebze ilçesinde yaşayan 24 yaşındaki engelli Tayfun Duman’ın devlet tarafından sunulan engelli ve evde bakım ücretinin eve giren gelir kişi başı 25 TL’yi geçtiği için kesildiği iddia edildi.Gebze ilçesi Beylikbağı'nda yaşayan ve 4 yıldır engelli olan Tayfun Duman evde bakım ücreti alıyordu. 2014 yılında anne ve babasının emekli olmasından dolayı önce engelli parası sonra 100 TL fark var diye evde bakım ücreti kesintiye uğradı. Oğullarının bakım masraflarını karşılamakta zorlanan Duman ailesi haklarının yeniden verilmesini talep etti.

 

YATAKTAN DÜŞTÜ HAYATI KARARDI

İnci ve Tuncay Duman çiftinin iki çocuğunun en büyüğü ve doğuştan engelli olan Tayfun Duman, 10 aylıkken yataktan düşmesi sonucu başına darbe aldı. Hastanede çekilen MR sonucunda beyin kanseri olduğu tespit edildi. Dört yaşındayken ilk ameliyatını olan Tayfun Duman’ın ameliyatından sonra hastalığında biraz düzelme olsa da ilerleyen yıllarda durumu kötüye gitti. Önce 2006 yılında daha sonra 2012 yılında iki büyük ameliyat daha oldu. Gün geçtikçe kötüleşen, anne ve babasının gözleri önünde eriyen Tayfun Duman bir buçuk yıldır anne ve babasının yardımı olmadan yürüyemez duruma geldi.

2014 KABUS YILLARI OLDU

24 yaşındaki engelli ve beyin kanseri hastası olan Tayfun Duman, 2010 yılında Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü tarafından maaşa bağlandı. Önce bin TL civarı engelli maaşı verildi daha sonra 700 TL civarında evde bakım parası almaya başladı. Ancak 2014 yılında anne İnci Duman ve baba Tuncay Duman emekli olunca, müdürlük tarafından verilen engelli ve evde bakım ücreti kesintiye uğradı. 2010 yılında aylık 700 TL civarında olan evde bakım parası aylık gelirin 280 TL’nin üstünde olmasından dolayı Şubat 2014 de kesildi. Aynı şekilde 2010 yılında alınmaya başlanan aylık bin TL civarındaki engelli maaşı da, aylık gelirin 2 bin TL’nin üzerinde olması dolayısıyla kesildi.

ÜÇ BÜYÜK AMELİYAT

Gözlerinin önünde kaybolup giden çocuğunun 24 yıldır yaşadığı acıyı anlatan İnci Duman, şunları söyledi: “Oğlum 10 aylıkken yılbaşı akşamı yatağından düşerek başını sert bir şekilde yere çarptı. Düşme sonucu zaman zaman havale ve nöbetler geçirdi. Hastanede çekilen MR sonucu oğlumun beyin kanseri olduğunu öğrendik. Daha sonra 1994, 2006, 2012 yılında 3 büyük ameliyat oldu. Bir buçuk yıldır elden ayaktan düştü.”

HAKLARIMIZI GERİ VERİN

Anne İnci Duman, 2010 yılında Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü tarafından alınan engelli ve evde bakım ücretinin bu yılbaşında kesildiğini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “2010 yılında almaya başladığımız engelli maaşı oğlumun benimle yaşaması ve 280 TL üstü gelir olması dolayısıyla kesildi. Daha sonra evde bakım ücreti 2014 yılının ilk ayında eşim ve benim emekli maaşımın belirlenen ücretten 100 TL daha fazla olduğu için kesildi. Ne engelli parasını ne de evde bakım ücretini alabiliyoruz. Bir kanser hastası 100 TL’ye bakılabilir mi? 15 günde bir Marmara Eğitim Araştırma Hastanesi’ne gidip tedavi görüyoruz. Kendi imkanlarımızla bir yere kadar bunu sağlayabiliyoruz. Bir anne olarak benim ricam oğlumun haklarının geri verilmesidir."

YETKİLİLERDEN ALINAN KARAR AÇIKLAMASI

Duman'ın engelli maaşının kesilmesi konusunda açıklama yapan Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü Gebze Şubesi yetkilileri şu bilgiyi verdi: "Evde bakım parası adı altında kişi başı aylık 513,15 TL altı gelir elde edilmesi gerekiyor, ancak ismi geçen ailede aylık kişi başı 569,615 TL gelir elde ediliyor. Bu yüzden böyle bir karar alınmıştır." (İHA)