Kocaeli’nde iki milletvekilini garantilediklerini belirten Kaplan üçüncü vekil için çaba gösterdiklerini söyledi.
HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, 6 Haziran genel seçimleri öncesi baraj sorunlarının olmadığını, Kocaeli’nde ise iki milletvekilinin Meclis’e gireceğini, seçime kadar olan süreçte üçüncü milletvekilliği için yoğun çaba göstereceklerini söyledi. Gebze’de Antik Kafe’deki basın toplantısında konuşan Kaplan konuşmasının başında toplantının düzenlendiği gün olan 27 Mayıs’ın seçim kanunları gereği hükümet erkanının kırmızı plakalı araçlardan inmek zorunda olduğu ve 1960 darbesinin yıldönümü olduğunu kaydetti. Sözünü 12 Eylül askeri darbesine getiren Kaplan, AKP iktidarının 12 Eylül darbesi ile hesaplaşmadığını, aksine helalleştiğini, ısrarlı çağrılarına rağmen 12 Eylül hukukunun ürünü olan yüzde 10 barajını sürdürdüğünü dile getirdi.

ERKEN GENEL SEÇİM OLACAK

Son iki seçimde bağımsız adaylar olarak meclise girip grup oluşturduklarını ancak bu seçimde CHP’nin ve MHP’nin pasif muhalefetine nazire yaparak düzeni ve sistemi allak bullak etmek için parti olarak seçime girdiklerini aktaran Halis Kaplan, “Şu an herkes HDP’nin barajı aşıp aşmayacağını konuşuyor. İktidar, HDP’nin barajı aşması durumunda saltanatının sona ereceğini biliyor. HDP barajı çoktan aştı. Hedefimiz gerçek oy oranımız olan yüzde 15’in üzerine de çıkıp ana muhalefet olmak, iktidar olmak” dedi. Kendileri için çok büyük önem taşıyan Kocaeli’nde de iki milletvekilini garantilediklerini, seçime kadar olan süreçte üçüncü milletvekili için çaba göstereceklerini öne süren Kaplan’ın bir diğer iddiası ise erken genel seçim üzerine oldu. Kaplan, “8 Haziran’dan itibaren erken genel seçim gündeme gelecek ve iki yıl içinde gerçekleşecek. Türkiye’nin gerçek muhalefet partisi olarak iktidara aday olacağız” dedi.

TÜRKİYE’Yİ BİRLEŞTİREN PARTİYİZ

HDP’nin tüm iddiaların aksine Türkiye’yi bölen değil birleştiren parti olduğunu, İstanbul Kazlıçeşme’de izin verilmeyen mitinglerine ve tüm baskılara, diktatörce uygulamalara karşın mücadelelerinin süreceğini belirten Halis Kaplan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı nefret içeren, ırkçılık içeren söylemlerinin tehlike içerdiğini kaydetti. HDP, MHP ile CHP’nin üç illegal örgüt olarak tanımlandığını hatırlatan Kaplan, “MHP ile HDP nasıl bir araya gelir? Kaldı ki MHP bunlara oranla dürüsttür, samimidir. Alevileri, Kürtler’i kandırmamaktadır” dedi. “HDP Kürtler’i temsil etmiyor da sen mi ediyorsun?” diye soran Halis Kaplan, AKP’nin gerçek yüzünün Kobani’de açığa çıktığını belirtip, “Kobani, AKP için kırılma noktasıdır. 1990’lı yıllardaki köy yakmalardan sonra bölgede SHP nasıl bittiyse AKP de aynı şekilde bitmiştir” dedi.

EZİLENDEN YANA BİR YÖNETİM

Türkiye’ye vaatlerinin son derece net olduğunu, ezilenden yana bir yönetim anlayışı ile çok kazanandan çok az kazanandan kazancına göre vergi alınacağını belirten Halis Kaplan, Yunanistan’da sol koalisyon Syriza’nın edindiği bir başarıyla iktidarı hedeflediklerini, iktidara geldiklerinde ise tüm Türkiye’yi tüm komşularla barış ve kardeşlik içinde geçinen bir ülke haline getireceklerini ve Ortadoğu’daki 40 milyon Kürt’ün bu söylemlerinin talimatı olduğunu dile getirdi. Toplantıda gazetecilerin de sorularını yanıtlayan Halis Kaplan çözüm sürecine ilişkin soruya verdiği yanıtta, “Çözüm süreci, barış süreci seçime kurban edilemeyecek kadar önemli. HDP bu sürecin en önemli aktörlerinden biri. Bu konudaki samimiyete ilişkin olarak kimse HDP ile yarışamaz. Hangi manyak siyasetçi bu sürecin ve Türkiye’de barışın önüne geçecektir?” dedi. Kaplan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Kürt sorununa ilişkin söylemlerindeki tezatlıklardan ötürü de sert bir dille eleştirdi.

3 HAZİRAN’DA GEBZE’DE MİTİNG VAR

Antik Kafe’de düzenlenen kahvaltılı basın toplantısına HDP İl eş başkanı Mehmet Akgül, Gebze İlçe eşbaşkanı Mehmet Zeki Üren, Darıca İlçe eşbaşkanı Hikmet Koçak, Çayırova İlçe eşbaşkanı Ahmet Baştuğ, EMEP Gebze İlçe Başkanı Hasan Atik HDP Kocaeli Milletvekili adayları Ali Haydar Konca, Ayfer Koçak ve Dilber Örnek ile partili yöneticiler, dernek başkanları katıldı. Toplantının açış konuşmasını bir süre önce CHP’den istifasını veren, bu seçimde HDP’yi destekleyen Avukat Yüksel Genç yaptı. Toplantıda 3 Haziran’da HDP İstanbul 2.Bölge Milletvekili adayı Turgut Öker ve Diyarbakır Milletvekili adayı Altan Tan’ın katılımıyla Gebze’de gerçekleşecek miting için çağrıda bulunuldu. Cumhuriyet Meydanı’ndaki miting akşam 18.30’da başlayacak.