Aynı gün ulusal basının katılımıyla gerçekleştirilmesi planlanan kutlama programı için hayvanat bahçesi çalışanları yoğun mesai harcıyor.

Ülkemizin ilk ve tek gergedanı olacak olan Samir şu an 7 yaşında ve cinsiyeti ise erkek.

Samir’in Barınağı da Hazır

Ocak 2015 tarihinden itibaren özenli bir çalışma sonuncunda yapılan gergedan barınağı yaz ve kış koşullarına uygun, 3,5 dönümlük bir alan üzerine kuruldu.

Peki, Zırhlı Gergedanı(Rhinoceros unicornis) Kimdir?

Asya’da yaşayan en büyük gergedan türüdür. Koyu gri renkte, oldukça kalın, çok sayıda küçük düğmecikler içeren bir derisi vardır. Derisi derin kıvrımlar içeren bir yapıya sahiptir ki, bu yüzden bir ismi de Zırhlı Gergedandır. Vücut uzunluğu 4 metre, kuyruğu 75cm’dir. Omuz yüksekliği 170cm’dir. Mera ve bataklık alanlarda yaşarlar.

Erkek ve dişisi tek boynuza sahiptir ve erkeğin boynuzu dişinin boynuzundan büyüktür. Genellikle yalnız yaşarlar. Ot, çim ve ağaç dallarıyla beslenirler. Gebelik süreleri 16 aydır. Yavruya iki yıl süt verirler. Eskiden Himalaya dağları etrafında çok yaygın bir alanda yaşıyorlardı, günümüzde Hindistan ve Nepal’deki milli parklarda yaşamlarını devam ettirmektedirler. Boynuzları için avlandıklarından dolayı nesli tehlike altındadır