Türk otomotiv sektörünün önemli üreticilerinden biri olan Honda Türkiye, Aralık 2017’de günlük üretim adedini 106’dan 174 adete çıkarttı. Honda Civic Sedan’ın anavatanı haline gelen Gebze tesisleri, dizel versiyon ile birlikte 40 milyon euroluk yatırıma imza attı.

10 BİN ADET KAPASİTESİ DAHA KALIYOR
Honda Türkiye Başkan Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Sümer, ikinci vardiyaya aralık ayından başladıklarını söyledi. İşçi konusunda sıkıntı yaşamadıklarını dile getiren Sümer, 400 kişiyi işe aldıklarını ekleyerek toplamda bin 400 çalışana ulaştıklarını ifade etti. Sümer, “Günlük üretim adeti 174 adet. Yıllık 50 bin adetlik kapasitenin 40 bini başlayacak. Daha ek bir yatırım yapmadan 10 bin adetlik daha kapasitemiz var. Eğer yeni devreye alacağımız dizel motor seçeneğiyle birlikte bir talep artışı olursa bunu 10 bin adetle dolduracağız” dedi.

Civic dizeli talep edilen bütün ülkelere satacaklarını vurgulayan Sümer, “40 bin adetlik üretimin içinde 20 bini dizel Civic’e ayırdık. Yani şu an üretimin bandının yüzde 50’si neredeyse dizel olacak. Dizelin devreye girmesiyle birlikte Eco Civic (LPG) üretimi düşebilir. Normal şartlarda üretimin yüzde 70’i Eco Civic” diye konuştu.

FARBİKAYA EK İÇİN KOLONLARIMIZ HAZIR
Yeni yatırım konusunda da açıklamada bulunan İsmail Sümer şunları dile getirdi: “50 bin adeti yakalayıp tam kapasite üretime başladığımızda ikinci bir yatırım hedefimiz var. Yeni hatlar için fabrikamız hatta kolonlarımız bile hazır. 140 bin adetlere kadar çıkabiliriz. Şartların oluşması halinde yeni yatırım elektrikli modeller üzerine de olabilir. Ama bunun için öncelikle iç pazara inanmamız gerekiyor. Teşvikler ve iç pazar olumlu sinyal verirse yeni yatırım için düğmeye düşünmeden basarız.”

Bu yıl Honda Türkiye olarak özellikle ihracat yapılan 33 ülke üzerine eğileceklerini açıklayan İsmail Sümer, düşük adetli pazarlarda etkinliklerini artıracaklarının bilgisini verdi. Sümer şöyle devam etti: “Özellikle Orta Doğu pazarlarına da odaklanacağız. O bölgede hala ihracat yapamadığımız ülkeler var. Onları da ihracat çemberi içine alacağız.”

C SÜTUNUNDA ŞİKAYET KALMADI

Honda Civic modellerinde gerçekleşen göçük sorununa da değinen İsmail Sümer, kaynağı açıkçası hala tam olarak nerden olduğunu anlamadıklarına değindi. Gebze tesislerinde üretilen Civic modelini şirket içinde de kullandıklarına değinen Sümer, “Böyle bir sorunla kendi araçlarımızda karşılaşmadık. Hatta 33 ülkeye biz bu araçları ihraç ediyoruz. Daha resmi olarak bir tane şikâyet almadık. Sadece bu konu için gerekli bütün testleri yaptık. Gerek kıvrılmalar olsun gerekse engebeli alanlar olsun. Bir tane olumsuz sonuçla karşılaşmadık” açıklamasını yaptı.

BAKANLIK ÜRETİM HATTINI İNCELEDİ
Şikayetlerin hemen hemen bittiğini söyleyen İsmail Sümer, “Sorunlu gördüğümüz araçları yetkili servislerimizde düzeltme işlemine sokuyoruz. O bölgeye köpük işlemi uyguluyoruz. Bunun araca veya güvenliğe hiçbir olumsuz etkisi yok. Neredeyse bütün problemli araçların mağduriyetini giderdik. Düzeltme yoluna gitmeyen bazı müşterilerimiz var” dedi. Bakanlıktan Gebze tesislerine bu konu hakkında incelemeye geldiklerini belirten Sümer, inceleme raporlarında da üretim hatlarında bir problemin olmadığını bildirdi” dedi.

Motosiklette güven verecek
Hem globalde hem de Türkiye’de son iki yıldır sürdürdüğü motosiklet pazarındaki liderliğini, yüzde 20’ye ulaşan pazar payı ile 2017 yılında da koruyan Honda, Türkiye’de ‘Güvenli Motosiklet’ algısını oluşturmak için harekete geçiriyor. Ulaşılabilir fiyatları, ekonomik kullanım şartları park, trafik sorununa çare olması itibariyle ulaşımda büyük bir potansiyel temsil eden motosikletin sağladığı fayda ile doğru orantılı olarak yeterli ilgiyi görmediğini belirten Honda Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cem Özütok, bu algıyı değiştirmeyi hedeflediklerini söyledi. Motosiklet pazarını büyütmek için sağlıklı motosiklet kültürünü oluşturmanın gerekliliğine dikkat çeken Cem Özütok, “Yapılan araştırmalara göre maalesef toplumumuzun yüzde 72’si motosikleti tehlikeli olarak tanımlıyor. Motosikletin keyifli bir ulaşım aracı olduğunu Türk toplumuna benimsetmeyi amaçlıyoruz” diye konuştu.