Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Hedefimiz, 2019 yılında TÜRKSAT-6A olarak çok gelişmiş çok yüksek çözünürlükte ve haberleşme noktasında dünyanın en iyi teknolojisini barındıran uydumuzu yüzde 100 yerli mühendislikle, yerli dizaynla uzaya fırlatmak” dedi.
 
Işık, birkaç gün önce SOM Füzesi’nin test atışının yapıldığını hatırlatarak, “Bu füze Amerika’dan, Rusya’dan veya Çin’den satın alınmadı. Bu füze tamamen yerli imkanlarla TÜBİTAK tarafından Gebze’de geliştirildi. Şimdi füzenin 300 kilometrelik menzilini 800 kilometreye çıkarmakla ilgili çalışma yapıyoruz. Türkiye dahil, bildiğim kadarıyla 10’a yakın ülke F-35 savaş uçağını ortak üretecek ama o ortak üretilecek savaş uçağına takılacak füze, bu SOM füzesi olacak. Daha düne kadar tüfeğini bile dışarıdan satın almak zorunda olan bir ülkeden bahsediyoruz” dile konuştu.
 
Çalışmalar sürüyor
 
Şu anda 2 uydunun uzaya fırlatıldığını kaydeden Işık, şöyle devam etti: “İnşallah, TÜSRKSAT-6A uydusu için de çalışmaları başlattık. Hedefimiz, 2019 yılında TÜRKSAT 6A olarak çok gelişmiş, çok yüksek çözünürlükte ve haberleşme noktasında dünyanın en iyi teknolojisini barındıran uydumuzu yüzde 100 yerli mühendislikle, yerli dizaynla uzaya fırlatmak. Milliyetçilik bu, memleket sevgisi burada. Slogan milliyetçiliği yapmıyoruz, gerçek milliyetçilik yapıyoruz. Şimdi inşallah 2023 yılında yüzde 100 yerli dizayn, yerli mühendislik ve yerli yazılımla ilk Türk savaş uçağını uçuracağız. Şu an tüm çalışmalarımız, hazırlıklarımız bu yönde ilerliyor.”