Torba Yasa çıktı ve borç başvuruları başlıyor. Ama kafalardaki sorular bitmedi. Sabah Gazetesi'nde Faruk Erdem borçlardan kurtulma rehberi hazırladı... İşte en çok sorulan sorular ve yanıtları...

Meclis ekim ayını beklemeden Torba Yasa'yı çıkardı ve yaklaşık 20 milyon insanın hayatını değiştirecek düzenlemeleri hayata geçirdi. Yasanın çok kapsamlı olması kafalardaki soru işaretlerini de artırıyor. Bu noktada borçların ödenmesiyle ilgili bize gelen sorulardan mini bir rehber hazırladık.

 VERGİ BORÇLARI SİLİNİYOR MU?

Borç silinmesi söz konusu değil. Vergi borcunun aslı ödenecek. Vergi cezaları da ödenecek. Ama gecikme zamları silinecek. Kalan miktar vade farklarıyla taksitlere bölünecek. SGK'ya olan borçlarda da gecikme zamları silinecek.

 TRAFİK CEZALARI NE OLACAK?

Bu konuda bir silme söz konusu. 120 liranın altındaki trafik cezaları tebliğ edilmeden silinecek. Köprü ve otoyollardan geçişlerle ilgili borçlar da 12 TL'nin altında ise yok sayılacak.

 YAPILANDIRMA İÇİN NEREYE BAŞVURULACAK?

Vergi borçlarıyla ilgili başvurular ilgili vergi dairelerine yapılacak. Sosyal güvenlik borçları için SGK'ya, emlak vergisi ve su borçları için belediyelere başvurulacak.

 VADE FARKI NE KADAR OLACAK?

Faizler silindikten sonra ortaya çıkacak ana parayı taksitlerle ödemek isterseniz, vade farkı uygulanacak. Ana para borcunuz taksite göre şu katsayılarla çarpılacak:

 SON BAŞVURU NE ZAMAN?

Vergi borçları için başvuruda son tarih 30 Kasım 2014. Bu tarih tatil gününe rastladığı için başvuralar 1 Aralık 2014'ün mesai bitimine kadar alınacak. Genel sağlık Sigortası borçluları için süre ise 7 ay. Diğer prim borçları için ise 1 Ekim'den itibaren 3 ay süre verildi. Son günü beklememekte fayda var.

 HACİZLER KALKIYOR MU?

Hacizler yapılan ödemeler nispetinde kaldırılacak. Varsa alınan teminatlar iade edilecek. Bu arada dava açmış olanların davalardan vazgeçmesi gerekecek.

 TAKSİTLERİ ÖDEMEZSEK NE OLUR?

Bir takvim yılında iki veya daha fazla taksit ödenmez ise yapılandırma bozulacak ve ilk haline dönecek. Taksiti geciktirir ya da eksik öderseniz gecikme faiziyle ödeyebileceksiniz.

 GSS BORCU ÇIKTI NE YAPAYIM?

Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcu çıkanlar ya da borcunu ödemeyenlere de imkân geliyor. Gelir testi yaptırmayanlar 7 ay içinde bu testi yaptıracak. Aile içinde kişi başına geliri brüt asgari ücretin 3'te 1'inden az olanların bütün borcu silinecek. Bu şekilde borcu silinenler sağlıktan da yararlanmaya başlayacak. Eğer gelir bu rakamın üzerindeyse, geliri oranında belirlenecek prim geçmişe yönelik olarak yeniden hesaplanacak. Böylece en yüksek limitten çıkarılan prim borcundan kurtulmak mümkün olacak. Hesaplanan daha düşük miktardaki borç da, taksitle ödenebilecek.

 BELEDİYEYE BORÇLAR YASADA MI?

Belediye alacaklarından olan emlak vergisi, çevre temizlik vergisi ve bunlara bağlı vergi cezaları, belediyelerin su alacakları da yasa gereği yapılandırma kapsamına alındı