Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Fatih Akbulut, Ar-Ge merkezlerini ve Ar-Ge merkezlerine ilişkin Doğu Marmara Bölgesi’nde yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Akbulut, Türkiye’de Eylül 2014 başı itibariyle, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından belgelendirilmiş özel sektöre ait 163 Ar-Ge merkezi bulunduğunu hatırlattı,

“Bölgemizde ise, Kocaeli’de 22, Sakarya’da 3, Bolu ve Yalova illerinde 1’er olmak üzere toplam 29 Ar-Ge Merkezi bulunmaktadır. Kocaeli, Bursa’yla birlikte İstanbul’dan sonra en fazla Ar-Ge merkezi bulunan il olma niteliğine sahiptir.” dedi. Akbulut, bu merkezlerdeki personel sayısının da 2959 olduğunu,  özel sektör Ar-Ge Merkezlerinde tamamlanan projelerin % 39’unun da bölgemizde tamamlandığını hatırattı.

KALKINMANIN KİLİT ÖGESİ AR-GE

Küresel üretim ve değer zincirinde yüksek katma değerli, yenilikçi ve teknoloji odaklı ürün ve hizmetlere geçişin kalkınmanın kilit öğelerinden biri haline geldiğini ve uzun dönemde refah düzeyindeki artışın yenilikçilikle gerçekleştirilebileceğini ifade eden Marka Genel Sekreteri Dr. Fatih Akbulut, yenilikçi bir ortamın yaratılabilmesi içinse özellikle özel sektörün Ar-Ge’ye yatırım yapması gerektiğini ifade etti.

Türkiye’nin Ar-Ge çalışmalarına ilişkin önemli mesafeler kat ettiğini vurgulayan Dr.Akbulut, şu görüşlere yer verdi: “Bununla birlikte, küresel ölçekte söz sahibi olabilmek adına Ar-Ge konusuna çok daha fazla yoğunlaşmak gerekmektedir. Türkiye’de 2002 yılında % 0,53 olan Ar-Ge harcamalarının Gayri Safi Yurtiçi Hasıla içerisindeki payı 2012 yılında % 0,92’ye yükselmiştir. Kişi başına düşen Ar-Ge harcaması da aynı dönemde 46 USD’den 166 USD’ye ulaşmıştır. Bu olumlu ve önemli bir gelişmedir. Bu gelişmede, Ar-Ge destekleri, teknoloji geliştirme bölgelerindeki gelişmeler ve özel sektörün Ar-Ge merkezi kurmasına yönelik teşvikler etkili olmuştur. Bununla birlikte, Ar-Ge harcamalarının GSYİH içerisindeki payı Almanya’da %2,88, ABD’de % 2,77, Japonya’da %3,39 düzeyinde olup, söz konusu ülkelerde kişi başına düşen Ar-Ge harcaması ortalama 1.200 USD düzeyindedir.”