Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Toplu Taşıma Daire Başkanlığı tarafından hayata geçirilen KOBİS (Kocaeli Bisikletli Ulaşım Sistemi) Projesi görmüş olduğu yoğun ilgi ve gelen talepler doğrultusunda, 2. etap çalışmaları başlatıldı. Projenin 2. etabı kapsamında, 12 yeni istasyon kurulması, 185 adet park ünitesi ve 100 adet bisiklet alımı yapılması planlanıyor. 2. etap kapsamında, Körfez, Derince, İzmit, Kartepe, Başiskele ve Gölcük ilçelerine yeni istasyonlar kurulacak. 3. etap kapsamında ise Gebze ve Karamürsel ilçeleri de sisteme dahil edilecek. 

İHALESİ YAPILDI
İzmit’te bulunan 18 istasyona tüm ilçelerde kurulacak 12 Kocaeli Bisikletli Ulaşım Sistemi istasyonu daha eklenmesi kapsamında ihale düzenlendi. Akıllı bisiklet 2.etap ihalesinde 2 milyon 899 bin TL bedelle Yapidrom Şehir Dizaynı Ltd. Şirketi kazanan firma oldu. İhaleyi kazanan yüklenici firma Akıllı Bisiklet Sistemi 2. etabının çalışmalarına başlayacak.

YENİ İSTASYONLAR
KOBİS 2. etabında kurulacak istasyonlar ise Körfez Tütünçiftlik Sahil, Derince         60 Evler Sahil, İzmit         Outlet Center, İzmit     Bekirdere Üçyol Zincirlikuyu Camii, İzmit Muhsin Yazıcıoğlu Parkı Yenişehir, İzmit Tramvay Terminal, İzmit Körfez Sanayi Sitesi, Kartepe Köseköy M.Y.O., Kartepe Kartepe Belediyesi, Başiskele Naila 2, Karşıyaka Sahil, Gölcük Kongre Sarayı Parkı Gölcük Sahil, Gölcük Değirmendere İskelesi şeklinde olacak.

NASIL ALINIYOR?
KOBİS, 136 adet Akıllı Bisiklet, 18 adet İstasyon, 212 adet Bisiklet Park alanından oluşuyor. Konumlandırılan 18 İstasyon, İzmit’te, ticaret merkezlerinde, konut alanlarında ve ulaşım odaklarında bulunarak, bisiklet yollarının üzerinde bir ağ oluşturmakta. Sistem, üye kartı ve Kentkart olmak üzere 2 farklı şekilde hizmet veriyor. Akıllı bisiklet sistemini Kentkart ile kullanmak isteyen bisiklet severler; kiralama ‘kiosk'undan  ‘bisiklet kirala’ butonunu tıklayarak kiosk üzerindeki adımları tamamlaması, sonra sistemin verdiği 4 haneli şifreyi kullanarak bisiklet kiralayabilmektedirler. Fuar içinde bulunan Toplu Taşıma Dairesi Başkanlığı’ndaki Seyahat Kartları bürosuna başvuran bisiklet severler, üyelik sözleşmesini imzaladıktan sonra aldıkları üye kartları ile istedikleri her istasyondaki park ünitesinden bisiklet kiralayabilmekte.