Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Kampüsü’nde iki yabancı öğrenci çamaşır yıkama meselesi sebebiyle kavga etmiş, Irak asıllı Mohsin Salman Ali, Orta Afrika Cumhuriyeti uyruklu Aboubakar Ahıdjo bıçaklayarak öldürmüştü. Kocaeli 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ikinci celsesinde dört tanık dinlendi. Davada sanık Mohsin Salman Ali, avukatı Bedri Yener ve tanıklar Osman Kalender, Cristhina Gonzales, Halid Yahya, ve Hüseyin isimli şahıs hazır bulundu. Duruşmada ilk olarak dinlenen lojman sorumlusu tanık Osman Kalender, olay günü lojmanda olduğunu ve olaydan Cristinha’nın haber vermesiyle haberdar olduğunu söyledi. Kalender, “Olay yerine gittiğimde Aboubakar’ın merdiven altında yüzü koyun yattığını gördüm. Dili boğazına kaçmıştı. Dilini boğazından çıkardıktan sonra hemen ambulans çağırdık. Ambulansın gelmesiyle Mohsin odasından çıkarak ‘ben vurdum’ diye bağırdı. Ortaklaşa bir çamaşır makinesi almışlar bunu olaydan sonra öğrendim” dedi.
 
 
KANLAR İÇİNDE YATIYORDU
Ardından dinlenen tanık Cristhina Gonzales, “Komşum Halit beni çağırdı. Dışarı çıktım, Aboubakar yerde kanlar içerisinde yatıyordu. Hemen Osman Bey’i çağırdım. Daha sonra evime döndüm. Sonra çağırdığımız ambulans geldi. Ben Aboubakar’ın bıçaklandığını da Mohsin’in ‘ben vurdum’ demesini de duymadım” diye konuştu. Gonzales, “Beraber bir çamaşır makinesi aldıklarını da olaydan sonra öğrendim” şeklinde konuştu. Olay günü Aboubakar’ın kendisine Mohsin’i şikayet ettiğini ve kendisine köle gibi davrandığını söyleyen tanık Halid Yahya, “Aboubakar bana geldi beraber bir Mohsin ile ortaklaşa bir çamaşır makinesi aldığını ve çamaşır yıkamak istediğini ancak Mohsin’in kapıyı açmadığını söyledi. ‘Bana köle gibi davranıyor’ dedi. Ben de sabırlı olmasını söyledim” ifadelerini kullandı.
 
 
ÇOK İYİ ARKADAŞLARDI
Kahvaltı yaparken büyük bir ses geldiğini ve hızla dışarı çıktıklarını söyleyen Yahya, “Hemen dışarı kaçtık. Kavga ediyorlardı. Aboubakar, Mohsin’in omzunu ısırıyordu. Ben onları ayırırken Aboubakar yere düştü. Hemen ambulans çağırdık” dedi. Yahya, Aboubakar ile Mohsin’in çok iyi arkadaş olduklarını, Mohsin ameliyat olduğunda Aboubakar’ın kendisine baktığını söyledi. Olay sırasında odasında uyuduğunu söyleyen tanık Hüseyin Karidze ise “Dışarıdan sesler geldi. Hemen çıktım. Aboubakar yere düşmüştü. Bir daha katlı ama yine düştü” dedi. “Mohsin’in Aboubakar’ı bıçakladığını görmedim” diyen Karidze, “Çamaşır makinesini beraber almıştık. Mohsin bana çamaşır yıkama konusunda hiç zorluk çıkarmadı” şeklinde konuştu. Ardından kendisini savunan Mohsin, kapı çaldı, koltuk değnekliydim. Kapıyı açtım Aboubakar bana saldırmaya başladı. Onu hiç öyle sinirli görmemiştim. Bana saldırarak mutfağa kadar götürdü. Yere düştüm bacağımda acı vardı. Elinde bıçak vardı. Bacağımdaki acının da ondan olduğunu tahmin ettim. Sonra nasıl oldu, nasıl aldım o bıçağı vurdum bilmiyorum” şeklinde kendini savundu.
 
 
DURUŞMA ERTELENDİ
Türkiye’nin ikinci ülkesi olduğunu söyleyen Mohsin, “Türkiye’ye okumaya geldim. Diplomamı alıp ülkem Irak’a gidip sizler gibi hizmet etmek istiyorum. Buraya kimseyle kavga etmek için gelmedim” dedi. “Eğitimimi tamamlamak istiyorum” diyen Mohsin, “Eğitimim bittikten sonra yine gelip teslim olurum beni tutuklayın derim” dedi. Mahkeme heyeti, sanık müdafisinin olayla ilgili belge ve delillerin tespit edilmesine, kasten adam öldürme suçunun niteliğinin tespit edilmesine, sanık Mohsin’in yabancı uyruklu olduğundan kaçma ihtimalinin bulunmasından dolayı tutukluluk halinin devamına, karar vererek duruşmayı 11 Kasım 2014 tarihine erteledi.