KSO’nun aralık ayı meclis toplantısında konuşan başkan Ayhan Zeytinoğlu, ilimizdeki işsizlik oranını açıkladı
 
 
Kocaeli Sanayi Odası (KSO)’nın aralık ayı meclis toplantısı, odanın meclis salonunda yapıldı. Yılın son meclis toplantısında konuşan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, ilimiz ekonomisine ait aylık önemli verileri açıkladı. Zeytinoğlu, Kocaeli’de işsizlik oranının yüzde 10,1’e yükseldiğini açıkladı.
 
SURİYELİ MÜLTECİLER
Kocaeli’de ağustos ayı verilerine göre, daha önce yüzde 9,8 olan işsizlik oranının yüzde 10,1’e yükseldiğini belirten Zeytinoğlu, işsizlikteki artışın nedeninin Suriyeli mülteciler olduğunu söyledi. Zeytinoğlu, “Sadece 2013 Şubat ayında çalışabilir nüfusta büyük bir artış oldu. Bunu Suriyeli mültecilerin iş gücüne katılmasına bağlıyoruz. Çünkü TÜİK anketi yaparken uyruğa bakmıyor. İlerleyen aylarda ise işsizlikte önemli bir artış beklemiyoruz” dedi.
 
KAPASİTE DÜŞTÜ
Kasım ayında sanayi üretimindeki kapasite kullanım oranının yüzde 71,9 olduğunun altını çizen Zeytinoğlu, “Kapasite kullanım oranı yılın ilk 11 ayında yüzde 74,3 oldu. 2013 yılından 0,2 puan geride, 2012 yılıyla aynı seviyede devam ediyor. Son üç yıldır yatay seyir devam ediyor” ifadelerini kullandı.
İHRACAT AZALDI
Ayhan Zeytinoğlu konuşmasına şöyle devam etti: “Kasım ayı ihracat rakamı yüzde 6,4 azalarak 12,9 milyar dolar oldu. Uzun yıllardan beri kasımda ihracat düştü. Bunu ciddi bir sorun olarak görüyor, Euro/dolar paritesinin Euro aleyhine gelişmesinin ve Ukrayna krizi nedeniyle Avrupa ekonomisinin yavaşlamasına bağlıyoruz” diye konuştu.
 
REKTÖR KONUŞTU 
Toplantıda, Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan da “Firmalar İçin İçsel ve Dışsal Riskler, Öncelikler” başlıklı bir sunum yaptı. Erdoğan, “Sizleri en çok etkileyen petrol fiyatlarıdır. Fiyatların düşüş ya da artışını tahmin edip ona göre tedbir almak çok önemlidir” dedi. Erdoğan ayrıca Rusya-Ukrayna arasındaki krize dikkat çekerek ve sürecin iyi takip edilmesi uyarısında bulundu.
 
BÜYÜME YAVAŞLADI 
Prof. Dr. Erdoğan, dünyada büyüme hızının yavaşlama dönemine girdiğini belirterek, “Büyüme rakamları bundan sonraki dönem de düşük seyredecektir” şeklinde konuştu. Rektör Erdoğan’ın ülke gündemiyle ilgili esprileri, KSO üyelerini kahkahaya boğdu.
KSO Aralık ayı Meclis toplantısında, 2015 bütçesi de oylandı. 8 milyon 900 bin lira tutarındaki bütçe, oy birliğiyle kabul edildi. Oylamanın ardından Zeytinoğlu üyelere teşekkür etti.