Kocaeli Adliyesi Adalet Komisyonu Başkanı Muhiddin Paça, Kocaeli'deki FETÖ/PDY davaları hakkında açıklamada bulundu. Muhiddin Paça, bin 861 FETÖ/PDY davasından 432 davayada mahkumiyet kararı çıktığını belirterek, "Kocaeli'de terör suçlarına 2., 4. ve 5. ağır ceza mahkemeleri bakmakta iken, iş yükünün aşırı derecede artması nedeni ile 6. ağır ceza mahkemesi kurulmuş ve 6 Aralık tarihinde faaliyete geçmiştir.

Böylece terör suçlarına bakan 4 tane dava ağır ceza mahkemesi kurulmuştur.

Şimdiye kadar Kocaeli'de 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 518, 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 671, 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 594, 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 78 olmak üzere toplamda bin 861 adet FETÖ/PDY davası açılmıştır.

Bu davalarda 2 bin 334 sanık bulunmaktadır. Bu davalardan 432 dosyanın yargılanması neticesinde mahkumiyet kararı verilmiştir. Diğer dava dosyalarının ise yargılanması devam etmektedir" dedi. Donanma Komutanlığı'ndaki darbe girişimine yönelik dava hakkında bilgi veren Muhiddin Paça, "İlk duruşması 11 Eylül 2017 tarihinde başlayan Donanma darbe dava dosyasının yargılanmasına 9 Ocak 2018'de Kandıra Cezaevi Yerleşkesindeki duruşma salonunda 31 Ocak 2018 tarihine kadar devam edilecektir. Bu süreçte savunması alınmayan 19 sanığın savunması alınacak, müşteki ve tanıklar dinlenecektir" diye konuştu.

ARABULUCUK BÜROSU AÇILDI

Kocaeli Adliyesi'nde faaliyete geçen arabuluculuk sistemi hakkında bilgi veren Muhiddin Paça, "1 Ocak 2018 tarihinde yürürlüğe girdi. Bir kısım uyuşmazlıklar yönünden ihtiyari, bir kısım uyuşmazlıklar yönünden ise zorunlu arabuluculuğa başvuru sistemi getirildi. İşçi-işveren uyuşmazlıklarında, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, iş güvenliği nedeni ile oluşacak uyuşmazlıklarda 1 Ocak 2018 tarihinden sonra iş mahkemelerine dava açmadan önce, uyuşmazlık sahibi kişilerin zorunlu arabulucuya başvurmaları zorunlu hale getirildi. Adliyemizde arabuluculuk bürosunu açtık. Yeteri kadar personel görevlendirdik. Zorunlu arabuluculuğa başvurduklarında ilk 2 saatinin ücretini Adalet Bakanlığı karşılayacak, uyuşmazlık bu 2 saat içerisinde çözülmezse masraflar eşit şekilde karşılanacak. Mazeretsiz olarak verilen günde gelmeyen taraf ileride dava açtığında bazı masrafları ve avuklatlık ücretlerini karşılamak zorunda kalacak" dedi.