Kocaeli Valiliği’nde, vali Hasan Basri Güzeloğlu’nun katılımıyla ilimizde yaşayan yabancı uyruklu kişiler, özellikle de Suriyeli sığınmacılar için yapılan ve yapılması planlanan projelerin değerlendirilmesi için valilik binasındaki Karamürsel Alp Toplantı Salonu'nda toplantı gerçekleşti. Toplantıya Güzeloğlu’nun yanı sıra; İzmit Kaymakamı Ersin Emiroğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Fehmi Rasim Çelik, İl Emniyet Müdürü Levent Yarımel, Kocaeli İl Jandarma Komutanı Albay Mehmet Karadeniz katıldı.

 
İNSANLIK DRAMI
Toplantıda konuşan Vali Güzeloğlu şu ifadelere yer verdi: “Özellikle 2011 yılından itibaren Suriye’de meydana gelen iç savaş ve buna baplı nedenlerle ülkemize çok sayıda Suriyeli göçü olmuştur. Yaşanan bu insanlık dramında acıları en aza indirmeyi amaçlayan bir tavır sergiliyoruz. Bundan guru duyuyoruz. Bu süreçte devletimize destek olan tüm vatandaşlarımıza şükran borçluyuz. Bu noktada ağırlıklı iller arasında olmamakla birlikte ilimiz bu Suriyeller’in göç ettiği iller arasındadır.
 
ÖNCELİK İNSANİ İHTİYAÇLAR
İlimiz sınırları içerisinde toplam 24 bin 102 kayıtlı Suriyeli vatandaş bulunmaktadır. Bu vatandaşların 13 bin 331'i erkek, 10 bin 771’i kadındır. Bu vatandaşların hangi ilçelerde ne kaç tane Suriyeli vatandaş olduğu, kendi bilgiler dahilinde kimlik bilgileri alındı. Biz gelen tüm bu yabancı uyruklu misafirlerimizin öncelikler insani gerekleri olan eğitim, sağlık, iş ve istihdamların elimizden geldiğince karşılamaya çalışıyoruz.
 
5 BİN SIĞINMACI
Burada doğan çocukların da doğumdan başlayarak eğitim ve sağlık hizmetlerinden eksiksiz yararlanmasını sağlayacağız. Şu an ülkemizde öğrenim çağında olan 5 bin 565 sığınmacı bulunmaktadır. Bunların 2 bin 707’si kız, 2 bin 858’i erkek. Bunlardan 2 bin 497 sığınmacı örgün eğitim alıyor. Bin 312’si kız, bin 154 tanesi ise erkek. Bu öğrencilerden 751 tanesi Türkçe yaygın kurslara katılarak örgün eğitimden yararlanma hakkını kazanmıştır.
 
600 KİŞİLİK EĞİTİM MERKEZİ
Suriyeli öğrenciler için  Derince’de hizmet veren İbn-i Sina okulunun kapasitesini 400’e çıkarmayı hedefliyoruz. Ayrıca Gebze’de 600 Suriyeli sığınmacıya hizmet verecek bir eğitim merkezini hayata geçirmeyi amaçlıyoruz. Kalan 92 öğrenciyi de kendi eğitim merkezlerimizde eğitime kazandırmayı amaçlıyoruz. Biz bir bütün olarak savaşın bütün acısını yaşayan bu sığınmacı kardeşlerimizin sığındığı ülkemizde onlara kardeş kucağı açmaya, onların eğitim, sağlık gibi temek ihtiyaçlarını karşılamanın gururunu yaşıyoruz.” Toplantı basına kapalı olarak devam etti.