Marmara depreminin merkez üssü Kocaeli'nde, depremin ardından 17 yıl geçmesine rağmen halen binlerce kişinin hasarlı binalarda oturduğu iddia edildi. CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, Gölcük'te yıkım kararı alınmasına rağmen yıkılmayan bazı evlerin üniversite öğrencilerine kiralandığını öne sürdü.

Merkez üssü Kocaeli'nin Gölcük ilçesi olması nedeniyle ‘Gölcük Depremi' olarak da anılan 7,4 büyüklüğündeki 17 Ağustos 1999 depreminde resmi kayıtlara göre yaklaşık 6 bini merkez üssü Gölcük'te olmak üzere toplam 17 bin 480 kişi hayatını kaybetti.

Depremde yaklaşık 400 bin yapının hasar gördüğünü belirten CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, aradan geçen 17 yılda hasar gören yapıların onarımı ve güçlendirme işleminin hâlâ sonuçlandırılamadığını öne sürdü. Milletvekili Akar, Gölcük ve Düzce depremlerinde hasar gören binaların akıbetine yönelik TBMM Başkanlığı'na araştırma önergesi verdi.

HASARLI BİNALARDA 4 BİN 200 KİRACI VAR

Haydar Akar, şunları söyledi: “Kocaeli'nde ilk tespitlerde 617 adet yıkılması gereken bina tespit edildi. Ancak 2012 yılında Kocaeli Valiliği'nin yaptığı tespit çalışmalarında bu rakam 3 bin 756 olarak belirlendi. Bu binalarda halen insanlar yaşıyor. Genellikle üniversite öğrencileri bu binalarda kiracı olarak oturuyor. 4 bin 200 kiracının hasarlı binalarda yaşam sürmesi muhtemel bir depremde olacak can kayıplarının habercisidir.”

zaman.com.tr