İzmit'te bir mühendislik firmasında elektronik teknisyeni olarak çalışan 32 yaşındaki Ahmet Yakut uzaydan çekilen kızılötesi ve uydu fotoğraflarına bakarak nerelerde ve ne zaman deprem olacağını tahmin ettiğini öne sürüyor. Bugüne kadar yaptığı tahminlerin hiçbirinde yanılmadığını söyleyen Ahmet Yavuz Papua Yeni Gine, Sumatra Samsun ve Mugla depremlerini önceden tahmin ettiğini söyledi. Ahmet Yakut bu bulutlara bakarak o bölgede 72 saat içeresinde deprem olacağını bildirebileceğini belirtiyor.

72 SAAT ÖNCESİNDEN

Gölcük Meslek Yüksekokulu Elektrik ve Elektronik Bölümü Mezunu olan Ahmet Yakut 2010 yılından itibaren deprem konularına ilgi duyduğunu, uzaydan çekilen kızılötesi ve uydu fotoğraflarını takip ederek 72 saat içerisinde Türkiye'de ve dünyanın çeşitli ülkelerinde olabilecek depremleri tahmin ettiğini söyledi.  Depremle ilgili birçok tahminin tuttuğunu söyleyen Ahmet Yakut “Meteorolojiden ve uzaydan çekilen fotoğraflara barak noktasal verilerle bağdaştırarak 72 saat öncesinden olabilecek depremi tahminini sağlıyorum. En son Samsun, Muğla, Yunanistan, Kars, Van Çanakkale depremleri sosyal paylaşım sitemdeki takipçilerimle paylaştım. Dünya'da da olabilecek depremleri paylaşıyorum. Fotoğraf ve görüntüleri birleştirerek orada çıkan bulut kümeleri ve radon gazı ile benzeri gazları izleyerek tahmin ve analizlerimi yaparak takipçilerime aktarıyorum. Rüzgarında etkisi depremde çok önemli. Radon gazının gittiği yönün 150-200 metre üzerinde tahmin edip merkez noktayı buluyorum” diye konuştu.

'DEPREM TAHMİNLERİM YÜZDE 85 BAŞARIYLA TUTTURUYORUM'

“Önümüzdeki son 72 saat içeresinde İzmir'de lokal depremler olacak. 4.-4.2 olacak. Rodos, Gürcistan, Doğu Akdeniz de olabilir. Orada da 5.5 i geçmez diye tahmin ediyorum. Dünya genelinde Sumatra adası ve Papua Yeni Gine’de 6 ve 6.5 deprem olabilir. Depremle ilgili tahminlerimi paylaşıyorum. 1 Mayıstan itibaren verilerimi paylaşıyorum. İnsanların korkularını önlemek amacıyla açtım. 500'ün üzerinde takipçim var. Bunlar arasında bilim adamları var. Tahminlerimin doğru çıktığını teyid edip benimle paylaşıyorlar. Deprem tahminlerim noktasal olarak yüzde 85'e kadar başarılı sonuç alıyorum. 4.5 dediğim yerde 3 veya 4 şeklinde depremle oluyor. Benim amacım 72 saat öncesinden insanları uyarmak ve depremde uzmanlaşmış ve bunu hayat felsefesi olan insanlarla biraya gelip tek noktadan insanları bilgilendirmek” diye konuştu.