Ülke genelinde yapılan istatistiklere göre Kocaeli bölgesi yüzde 7,75 ile satılık konutlarda en düşük artışı gösterirken, ilimizdeki konut fiyatları ise yükselişte. Kent Konut’un 5. etabının da teslim edilmesiyle, fiyatları yükselen konutlar arasında ilk sıraya Kent Konut yerleşti. Kent Konut’un yaptığı siteler 6 ay içerisinde yüzde 30–yüzde 40 aralığında yükseldi. Kent Konut 2. etapta 6 ay önce 90 bin TL’ye daire bulabilirken şuan zemin katlarda bile 95 bin TL’den aşağıya daire bulmak neredeyse mümkün değil. Daha üst katlarda ve yapılılık oranına kadar fiyatlar 120 bin TL’lere kadar gidiyor.
 
KALICI KONUTLAR YÜKSELİŞTE
Yuvacık, Karşıyaka, Gündoğdu gibi bölgelerde bulunan kalıcı konutlar yüzde 10 ortalamasında artış gösterdi. Şehre mesafesine ve sosyal donatılarına göre artıştan etkilenen konutlar da artık 70-75 bin TL’ye ev bulmak oldukça zor. Kısa vadede olan bu yükselişler devam edecek gibi duruyor.
 
LÜKS KONUTLAR TAVAN YAPTI
6 ay öncesine kadar 200-250 bin TL için lüks daire fiyatı derken şimdi bu bedeller normal bir daire için bile yetersiz hale geldi. Site içi güvenlik ve havuzun dahil olduğu konut gruplarında 3+1 daireler için bile 200 bin TL’den aşağıya bedel biçilmiyor. Aynı sitelerde dubleksler 350-400 bin TL’lere yükselmiş durumda. Örneğin Sarımeşe Konakları’nda 150 bin TL’ye standart daire alabilirken şimdi 200 bin TL altına bulmak imkansız.
 
MERKEZDE SATILIK ZOR
İzmit merkezinde de yeni satılık daire bulmak oldukça zor. Sıfır dubleks almak isteyenlerin en az 300 bin TL’yi gözden çıkartmaları gerekiyor. 10 yaşına kadar olan binalarda 100 bin TL’ye daire bulmak kelepire almak oluyor. 30-40 yıllık bakımsız küçük daireleri bile 6 ay öncesine kadar 40-50 bin TL’ye bulabilecekken şimdi 60-70 bin TL arasında ancak alabiliyorsunuz. Ancak kira getirileri aynı rakamlarda duruyor.
 
İŞYERLERİ FİYATLARI UÇTU
Merkezi konumda işyerlerinin metrekare fiyatları oldukça yükseldi. 50 metrekare bir işyeri için 2 milyon TL’niz olması lazım. 5 bin TL kira getirisinin telaffuz edildiği bir işyerini 2 milyon altında bulmak için şanslı olmanız lazım. İşyeri pazarı oldukça düşük olan Kocaeli’de, 2-5 milyon arası satışta bekleyen ilanlar satış sitelerinde beklemede. İşyerleri dükkan bazında yüzde 10’larda artış gösterirken, 200 bin TL’ye alabileceğiniz bürolar şimdi 300-350 bin TL’den piyasada.
 
FİYATLAR YÜKSELDİ
6 ay içerisinde fiyatlar ortalamada yüzde 20-25 artışı neden gösterdi? Ülke durumu, inşaat maliyetlerinin artması, yatırımcıların piyasadan çekilmesi, kredilerin yükselme ve düşme oranlarının değişmesi etmenlerden bazıları. Sıfır inşaatların fiyat artışı göstermesi oldukça normal. Bir defa maliyet arttı ancak zaten 20-30 yıllık olan vasıfsız dairelerin ya da çevre imkan ve olanakları hiç değişmemiş olan işyerlerinin, fiyat artışı sadece etkilenme ve durumdan faydalanmadan ibaret.
 
DOĞRU TAHLİL EDİN
Reel fiyat artışları için reel etkiler gerekir. Balon gibi şişen piyasalar bu nedenle çabuk patlar. Kira getirisi, çevre yatırımı hiç değişmeyen bir işyerinin fiyatı durduk yere yüzde 20 artıyorsa bu balon bir artıştır. Artıştan etkilenip yatırıma kalkışanların elinde kalacak mülklerle dolu piyasa. İkamet ya da yatırım amaçlı aldığınız gayrimenkulün fiyat artışını doğru tahlil edin. Hiç değişim olmamasına rağmen artışta olan mülklerin kısa zaman sonra fiyatlarının düşeceğini ve aldığınızın çok daha altına satmak durumunda kalabileceğinizi unutmayın.
 
DANIŞMANLA ÇALIŞIN
Reel artışlar için dönüşü olmayan yükseliş grafikleri gerekir. Bölgede ekstra oluşumlar ve yenilikler olmalıdır. Fiyatla beraber kiralarında artıştan etkilenmesi piyasanın gerçekten iyi yolda gelişim gösterdiğinin işareti olur. Geçici olaylardan kaynaklı dönemsel artışlardan etkilenmeyin. Örneğin kredi faiz oranlarının düşmesi ile yükselen fiyatlar, oranların yükselmesiyle aynı şekilde düşecektir. Başka bir örnekle; üniversite gelecek, alışveriş merkezi arsayı almış gibi dedikodu ya da oldukça uzun vadeli getirilerin aldığınız zaten pahalı mülke etkisi çok düşük olacaktır. Dönemsel dalgalanmalardan etkilenmemek ve yanlış yatırımlar yapmamak için mutlaka güveneceğiniz bir emlak danışmanıyla çalışın.