Vergi Dairesi Başkanı Erhan Coşkun, 6552 Sayılı Kanun ile ilgili yaptığı açıklamada, "Kocaeli'de 320 bin borcu mükellefi var.Vatandaşlarımız borcu olup olmadığını öğrensin, son başvuru tarihi 1 Aralık'tır" dedi.
 
Ağustos ayında ilimizde göreve başlayan Vergi Dairesi Başkanı Erhan Coşkun 11 Eylül tarihinde vergi borçlarının yapılandırılması ile ilgili çıkan 6552 Sayılı Kanun ile ilgili açıklama yaptı. Coşkun, "Kocaeli'de toplam 320 bin vergi borcu mükellefi var. Bunlardan da toplam 10.3 milyar lira alacağımız var. Ancak bunun 2.4 milyar lirası yapılandırma kapsamına alındı. 320 bin mükellef sayısının kentin nüfusunun yüzde 20'sine denk geliyor. Bu yüzden her vatandaşımızın borcu olup olmadığını öğrenmeleri gerekmektedir" dedi. Vergi borcu bulunanlara peşin ve taksit ile ödeme imkanı sağlayan kanundan faydalanabilmek için en son başvuru tarihi ise 1 Aralık olarak açıklandı.
 
18 AYA KADAR TAKSİT
Vergi Dairesi Başkanı Erhan Coşkun, 6552 Sayılı Kanunu için yaptığı açıklamada, kanun ile vergi borçlarına peşin veya taksit ödeme imkanı sağlanacağını söyledi. Yasa ile mükelleflerin teminat gösterme durumlarını ispat etmeden kanun kapsamına giren borçları yapılandırılacak. 18 aya kadar taksit uygulanacak yasa kapsamında ilk taksit ödeme tarihi ise Aralık ayında yapılacak. Ödemeler 2 ayda bir kez gerçekleştirilecek. Bu kanun ile birlikte bir kısım kamu alacaklarının belli şartlarda terkin edilmesini hüküm altına alacak. Kanun kapsamına gireceklerin niteliği ise, kanunun 73. ve 74. maddelerinde belirtilen tür ve dönemden kaynaklı bir alacak olması, kesinleşmiş alacak olması, kanunun yayınlandığı 11 Ağustos tarihi itibariyle vadesi geldiği halde ödenmemiş ya da ödeme süresi henüz geçmemiş olması gerekmektedir
 
PEŞİN ÖDEMEDE FAİZ YOK
Borçlu mükelleflerin bir kısım kamu alacaklarının belirli şartlarda silinmesine imkan sağlanacak, bütün kamuoyuna olan borçlar bu yasaya tabii tutulmayacak. Yasadan faydalanabilinmesi için öncelikle alacakların kesinleşmiş olması gerekiyor. Kesinleşmiş borçların yargıya taşınmasında ise mükelleflerin vazgeçmesi durumunda da yasadan faydalanılabilinecek. Yasa için son başvuru tarihi ise 1 Aralık olarak açıklandı. Borçların yapılandırılması için vergi dairelerine başvurulabilineceği gibi, internetten gelir daire başkanlığının sitesinden, posta yoluyla da yapılabilinecek. Peşin ödeme imkanını seçen borcu mükelleflerindeki yapılandırmada 1 Aralık tarihine kadar başvuranlara ek kat sayı ve faiz uygulanmayacak.
 
6 AYDAN 18 AYA KADAR
Taksit ile ödeme imkanında ise borcu bulunan vatandaşlar başvuru sırasında 6, 9, 12 veya 18 eşit taksitte ödeme seçeneklerinden birini seçecek. Borçlu tarafından taksit sayısına ilişkin bir tercihte bulunulmaması halinde, idarece fıkrada öngörülen en uzun taksit sayısı olan 18 takside ilişkin ödeme planı verilecektir
 
VATANDAŞLAR BORÇLARINI ÖĞRENSİN
Coşkun, yasa ile ilgili yaptığı açıklamada vatandaşları uyararak, "Vatandaşlarımızın bazıları borçlarını bilmedikleri için haciz durumunda borçlarını farkında olabilmektedirler. Bu yasa mevcutken, herkesin kamuya borcu olup olmadığını sorgulama yapması gerekmektedir. Vergi dairelerine veya  internetten gelir dairesi sitesine girip borcu olup olmadığını öğrenebilirler. Son olarak 1189 kısa mesaj yolu ile de borçlarını öğrenilebilirler" dedi.