Bilim insanları spermlerin yüzmesini engelleyen yeni bir doğum kontrol hapı geliştirdi. Hapın, kullanıldığında sperme nüfuz ederek kuyruğun hareketini durdurduğu böylelikle sperm hücresinin yüzme kabiliyetini kaybetmesi neticesinde yumurtayı dölleyemediği açıklandı. Ayrıca alınan hapın birkaç gün süreyle etkisini kaybetmediği ifade edildi.

''SONUÇLAR HEYECAN VERİCİ''

Wolverhampton Ünivesitesi araştırmacılarının Portekizli bilim insanlarıyla birlikte geliştirdikleri hızlı etki gösteren bu yeni doğum kontrol hapının, cinsel ilişkiden sadece birkaç dakika öncesinde alınmasının yeterli olacağı belirtildi. İlacı geliştiren ekipten profesör John Howl: "Sonuçlar heyecan verici ve neredeyse anında etkili. Sağlıklı bir sperme geliştirdiğimiz bileşim eklendiğinde, birkaç dakika içinde sperm hücresi hareket edemez hale geliyor." sözlerini dile getirdi.

2021'DE PİYASAYA SÜRÜLECEK

Bilim insanlarınca üretilen bu yeni doğum kontrol hapının canlı hayvan testlerinin iki ya da üç yıla kadar başlaması planlanıyor. Canlı hayvanlar üzerindeki testlerin başarılı olması durumunda, çığır açacak yeni doğum kontrol hapının 2021-2022 yılında piyasa sürülmesi umuluyor. Araştırmacılar bu yeni doğum kontrol hapının da yüzde yüz başarıyı sağlayamayacağı uyarısında bulunuyor. Erkek doğum kontrol hapının hedeflenen başarıya ulaşması durumunda, sağlık sebepleriyle gebelik önleyici hap kullanamayan kadınlar için ideal bir çözüm olacağı açıklandı.