Ekonomiyi canlandırmak ve vatandaşın bankalara daha kolay borçlanmasını sağlayacak düzenleme ile, kredi kartı ve banka kredisi borçlarını ödeyememiş kişi ve şirketlere sürpriz af geliyor.
 
Sözcü'den Erdoğan Süzer detayları yazdı.
İşte Erdoğan Süzer'in o yazısı:
'Ekonomiyi canlandırmak ve vatandaşın bankalara daha kolay borçlanmasını sağlayacak düzenlemeleri hayata geçirmeye çalışan hükümet, kredi kartı ve banka kredisi borçlarını ödeyememiş kişi ve şirketlere de sürpriz af getiriyor. Meclis'e sunulan yeni torba tasarıya göre kredi kartı veya her türlü banka kredisi borcunu ödemediği için bankaların ‘kara listesine' giren kişi veya şirketler, borçlarını 6 ay içerisinde ödedikleri ya da yeniden yapılandırdıkları takdirde kara listeden çıkarılacak.Bu sayede, kara listede göründükleri için yıllardır bankalardan kredi kartı alamayan, kredi başvuruları geri çevrilen milyonlarca kişi ve şirkete Banka kapıları yeniden açılacak.
 
BATSA DA CEZA YOK
Düzenleme, kredi kartı ve banka kredisi borçlularının yanı sıra, çeki karşılıksız çıkan ya da senedi protesto edilmiş kişi ve şirketleri de kapsıyor. Çek ve senet borçluları da aynı şekilde borçlarını yasa çıktıktan sonra en geç 6 ay içerisinde öderler veya yapılandırırlarsa Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi bünyesinde yine ‘riskli kişi' veya ‘riskli şirket' olarak görünmeye devam edecek, ancak bankalar isterlerse bu kayıtları dikkate almayıp bu kişi ve şirketlere yeni kredi verebilecekler. Üstelik bu riskli kişilere yeni kredi ya da kredi kartı veren banka personeli ve yöneticilerine, krediler batsa dahi hukuki ve cezai işlem yapılmayacak.
 
Mevcut uygulamada kredi kartı veya bankalardan aldığı kredi borçlarını 90 günden daha fazla aksatan, bu süre içerisinde borcunu ödemeyen kişi ve şirketler, hemen kara listeye alınıyor ve bu kişilere daha sonra borçlarını ödeseler dahi 1 kuruş olsun yeni kredi verilmiyor, kredi kartı talepleri iptal ediliyor. Aksi halde kara listede olduğu halde bu kişi veya şirketlere yeni kredi veren bankacılar ağır bir cezai sorumluluğa giriyor.
 
Hükümet ayrıca, borcunu zamanında ödemeyen kişi ve şirketlere af getirerek daha önce açıkladığı 250 milyar liralık banka kredilerinin geniş bir kesime akmasını sağlamayı da hedefliyor.
 
Bu amaçla tasarıya, Hazine'den kredi garanti fonuna aktarılacak kaynağı da 25 milyar liraya çıkaran madde eklendi