2016 Kurban Bayramı tatilinin kaç gün olacağı kesinlik kazandı. Yapılan açıklamalara göre Kurban Bayramı tatili 9 gün olacağı açıklandı. Özellikle turizmciler tatilin 9 gün olacağı konusunu sevinçle karşıladı. Peki Kurban Bayramı ne zaman başlayacak?

Kurban bayramı çocuklar için resmi tatil anlamına gelir fakat 2016 senesinde kurban bayramı sebebiyle okullar tatil edilemeyecek. Çünkü 2016 – 2017 eğitim öğretim yılı, 19 Eylül günü başlayacak. İslam dininde asırlardır devam eden ve farz ibadeti olan kurban kesme, her sene kurban bayramında yapılıyor. Yaz tatiline denk gelen 2016 kurban bayramı arefesi 11 Eylül Pazar günü olacak ve kurban bayramı tatilinde toplamda 4,5 gün sürecek tatil olduğu biliniyor.

KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN?

Arefesi 11 EYLÜL 2016 PAZAR
1. günü 12 EYLÜL PAZARTESİ
2. günü 13 EYLÜL SALI
3. günü 14 EYLÜL ÇARŞAMBA
4. günü 15 EYLÜL PERŞEMBE

Milyonların heyecanla beklediği Kurban Bayramı'na çok az bir süre kaldı. Kurban Bayramı öncesi emekli maaşları ve memur maaşları erken yatırılacak mı sorusu gündeme geldi. Konu ile ilgili çalışmalar başlarken emekliler promosyon ödemesi için de müjdeli haber bekliyor.

İşte Başbakan Yıldırım'ın tatil açıklaması;

* Ramazan Bayramı'nda bayramın sonu cuma günüydü, birleştirdik. Kurban Bayramı'nda da bayramın öncesi bayramla birleşiyor. Böylece bir uzun tatil daha yapacaksınız.

* Dolayısıyla milletvekillerimiz bayrama kadar sıkı çalışırsanız, Meclis üzerine düşeni yapar, milletin beklediği bu müjdeli haberlerin gereğini yerine getirirse güzel bir bayramı da geçirme imkanı kendiliğinden gelmiş olur.

Sözlükte yaklaşmak, Allâh’a yakınlaşmaya vesile olan şey anlamlarına gelen kurban, dinî bir terim olarak, ibâdet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı, kurban bayramı günlerinde usulüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder.

Kurban Bayramı bu sene 12 Eylül 2016 Pazartesi günü idrak edilmeye başlanacak.

 

KURBAN NE ZAMAN KESİLİR?

Kurban, kurban bayramının ilk üç gününde kesilir. Kurban kesim vakti, Bayram namazı kılınan yerlerde, bayram namazı kılındıktan sonra, bayram namazı kılınmayan yerlerde ise Sabah namazı vakti girdikten sonra başlar. Bayramın üçüncü günü güneş batıncaya kadar devam eder. Bu süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir. Ancak kurbanların gündüzleri kesilmesi uygundur. Bayramın birinci günü kesmek daha faziletlidir.

Şafii mezhebine göre ise kurban bayramın dördüncü günü de kesilebilir.

KİMLER KURBAN KESMELİDİR?

Kurban kesmek, âkil, baliğ (akıllı, ergen), dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olan bir Müslüman’ın yerine getireceği mali bir ibadettir. Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80.18 gr. altın veya bunun değerinde para veya eşyaya sahip olan kişi dinen zengindir. Dolayısıyla bu kişi Allah'ın kendisine bahşetmiş olduğu nimetlere şükran ifadesi ve Allah yolunda fedakârlığın nişanesi olarak kurban kesmelidir.

KURBAN NE İÇİN KESİLİR?

Kurban ibadetinin  asıl amacı Allah’ın rızasını kazanmak ve O’na yakınlaşmayı arzu etmektir. Kurban kesen, bu ibadetiyle Allah’a yaklaşmış ve O’nun hoşnutluğunu kazanmış olur. Kurban, aynı zamanda bir sosyal yardımlaşma ve dayanışma örneğidir. Kesilen kurbanlardan maddi olarak daha çok yoksullar yararlanır. Görüldüğü gibi bu ibadetin ruhunda Hakka yakınlık ve halka fedakârlıkta bulunma anlayışı vardır. Kurban; -fıkhi hükmü ne olursa olsun- Müslüman toplumların simgesi  ve şiarı sayılan ibadetlerden biri olarak asırlardan beri dini hayatımızda önemli bir yer tutmaktadır. Kurban, bir Müslüman’ın bütün varlığını gerektiğinde Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun sembolik bir ifadesidir.

İslam Dini; ferdi, ruhi-derûni hikmetlere ve insanî erdemlere ulaştırmayı öngörürken; toplumlar için, birleştirici ve bütünleştirici bazı emir ve uygulamalar da getirmiştir. İslam dininin bu üstün özelliği, zekât, hac ve kurban gibi sosyal boyutlu malî ibadetlerde, daha belirgin olarak ortaya çıkmaktadır. Bu ibadetler başlangıçtan bütün Müslüman toplumlarda, genel esasları ve özü hiç bir değişikliğe ve müdahaleye uğramadan  devam etmiş ve yeni nesillere intikal ettirilmiştir.

HER HAYVAN KURBAN OLARAK KESİLEBİLİR Mİ?

Kurban; koyun, keçi, sığır, manda ve deveden olur. Bunların dışındaki hayvanlar kurban olarak kesilemezler. Bu hayvanların  kurban olarak kesilebilmesi için, koyun ve keçinin bir,  sığır ve mandanın iki, devenin ise  beş yaşını doldurmuş olması gerekir.

VEKÂLET YOLUYLA KURBAN KESİLEBİLİR Mİ?

Kurbanı, kişi kendisi kesebileceği gibi, vekâlet yoluyla başkasına da kestirebilir. Zira kurban mal ile yapılan bir ibadettir; mal ile yapılan ibadetler  ise vekâlet caizdir.
Vekâlet yoluyla kurban kestiren kişi kendi bulunduğu yerde birisine vekâlet verebileceği gibi, başka bir yerdeki kişi veya kuruma da vekâlet verebilir. Vekâlet, sözlü veya yazılı olarak ya da telefon, internet, faks ve benzeri iletişim araçları ile verilebilir.

AKÎKA KURBANI NEDİR?

Yeni doğan çocuk için şükür amacıyla kesilen kurbana, “akîka” adı verilir. Akîka kurbanı kesmek müstehaptır. Akîka kurbanı olarak kesilecek hayvanda da, diğer kurbanlarda aranan şartlar aranır. Akîka kurbanı, çocuğun doğduğu günden bulûğ çağına kadar kesilebilirse de doğumun yedinci günü kesilmesi daha faziletlidir. Akîka kurbanının etinden ve derisinden yararlanabilecek kimseler konusunda her hangi bir sınırlama yoktur.Kurban sahibi dahil herkes bu kurbandan istifade edebilir.

ŞÜKÜR KURBANI NE DEMEKTİR?

Temettü ve kıran haccı yapan kişilerin, aynı mevsimde hac ve umreyi birlikte ifa ettikleri için, kestikleri kurbanlara şükür kurbanı da denilmektedir. Aynı şekilde kişi, arzu ettiği bir amaca ulaşması veya bir nimete nail olması sebebiyle şükür kurbanı kesebilir. Bu kurbanların etinden sahipleri istifade edebilir.

 

Memura ve emekliye erken maaş ödenecek mi?

Milyonların gözü Eylül maaşının yatırılacağı tarihte. Kurban Bayramı yaklaşırken; memurlar ile SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarının erken yatırılması gündeme geldi. Bu yıl Kurban Bayramı, 12-13- 14-15 Eylül tarihlerinde kutlanacak. Memurlar ise her ayın 15'inde maaş alıyor. Yani memurların Eylül'de maaş günleri Kurban Bayramı'nın son gününe denk geliyor. Bu nedenle memurların maaşlarının bayram öncesi ödenmesi için çalışma yürütülüyor.

Aynı çalışmanın, maaşlarını her ayın 16'sı ile 28'i arasında alan SSK ve Bağ-Kur emeklilerini de kapsaması bekleniyor. Geçtiğimiz yıllarda da bayram dönemlerinde erken maaş müjdeleri verilmişti. Bu nedenle bu Kurban Bayramı öncesinde de maaşların ödenebileceği belirtiliyor. Memur emeklileri ise maaşlarını her ayın 1'i ile 5'i arasında alıyor. Yaklaşık 2 milyon memur emeklisi Eylül'de de maaşlarını yine bu tarihler arasında alacak.

PROMOSYON GELİR Mİ?

Emekliler, erken maaş müjdesinin yanı sıra promosyon beklentisi içerisinde de bulunuyor. Kurban Bayramı'na kadar promosyon anlaşmasının yapılmasını ve ödemelerin başlamasını isteyen emekliler, bu ödemenin kendilerine bayramda ilaç gibi geleceğini belirtiyor. Promosyonda anlaşmaya varılırsa, emekliler ek gelire kavuşacak. Rakam henüz kesinleşmese de yıllık 150 ila 300 lira arasında olacağı ve 3 yıllık toplu ödeme yapılacağı konuşuluyor. Emekliler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan gelecek haberi bekliyor.

SGK : YAŞ İÇİN ÇALIŞMA YOK

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) sigorta Pirimi Genel Müdürü Ahmet Açıkgöz, erken emeklilik yönünde bir çalışma olmadığını söyledi. Açıkgöz, "Çalışanlarımız 'Günümü doldurdum, yaşımı bekliyorum, ne yapabilirim?' diyor. Emeklilik tanımı eşittir yaştır. Avrupa'da da böyledir. Avrupa ülkelerinde gün tanımlaması yoktur. Belli yaşa gelenler emekliye ayrılabilir. Çalışamayacak yaşa gelen insana emekli denir. Emeklilik yaşlılık aylığıdır. 'Ben 10 bin günü tamamladım ama 45 yaşındayım, bana maaş verin' denilemez çünkü bu sisteme aykırıdır. Bunun aksi sistemin dengelerini bozar. Bu konuda bir çalışma yok" diye konuştu.