Miras gerek hukuki gerekse de geleneksel anlamda aileden veya bir yakınından kişiye kalan maddi varlıkları içeren bir terimdir. Miras genelde arsa, bina, daire, otomobil, mücevherat ve nakit para v.s. olmasına rağmen bazen de 3. şahıslara yani başkalarına veya kamuya ödenmesi gereken borçlar şeklinde de sürprizler olabiliyor..
 
Bu tür durumlarda ise "redd-i Miras" yoluna gitme hakkı kullanılabiliyor..
 
Miras sözcüğü dönemin Adalet Partisi Genel Başkanı ve Başbakan'ı Süleyman Demirel'in, iktidarı CHP'den almasından sonra "CHP'den miras olarak enkaz devraldık" demesi üzerine siyasi literatürümüze de girmiş oldu..
 
O gün bugündür gerek yerel gerekse de genel anlamda iktidarı devralan her siyasi teslim aldığı kurumu borçları, alacakları ve mevcut varlıklarıyla birlikte devralırken "miras devraldık" diyor..
 
Tabi ki bu mirasta diğer kişi mirasına nazaran bir fark var..
 
Burada "redd-i Miras" yoluna gitme hakkı yok..
 
Yani borçları paşa paşa ödemek zorundasın..
 
Ödemezsen altındaki makam otomobiline de haciz koyarlar, belediyenin kullandığı telefon hatlarına da..
 
Çayırova'nın yeni Belediye Başkanı Şevki Demirci'ye, kendisi gibi Ak Partili olan eski belediye başkanı Ziyaettin Akbaş'tan tam 64 Milyon 250 bin liralık borç mirası kaldı!
 
Ve Şevki Demirci'nin "ben bu borcu kabul etmiyorum ve ödemiyorum" deme şansı yok..
 
Belediyeyi devraldığı hafta bu borç karşısında şaşıran Başkan Demirci, kendisi de ticaretten gelme olduğu için bu borcun mutlaka ödenmesi gerektiğini ve nasıl ödeneceğini çok iyi düşünmüş olacak ki; ilk iş olarak belediye bünyesi içinde her türlü gider kalemlerinde tasarrufa gitti..
 
İşi olmayan ya da gereksiz yere istihdam edilen personel sayısını azaltmaya yöneldi..
 
Başta Uluslararası Yarı Maratonu ve Çayırova koşuları olmak üzere bol para götüren etkinlikleri ve dolayısı ile o yöndeki ilan, reklam, tanıtım giderlerini kısarak işi ta kahvaltılı, yemekli toplantı ve ziyafetleri sıfırlama noktasına kadar götürdü..
 
Peki bunlar bu miktardaki yüksek borcun ödenebilmesi için yeterli mi?
 
Tabi ki değil..
 
Üstelik seçim kampanyası döneminde söz verdiği başta "Çayırova Kent Meydanı" olmak üzere hayata geçirmesi gereken bir çok proje daha var para bekleyen..
 
Eeee...bir tarafta senelerden beri belediyeden alacağını tahsil edemediği için zor duruma düşmüş alacaklı çaresiz ve sabırsız bir şekilde para bekliyor..
 
Diğer taraftan projeler hayata geçirilmek isteniyor..
 
Ve Şevki Demirci bu nakit sorununu aşmak için Çayırova Belediyesinin malı olduğu halde bazı yerlerde sanayiciler bazı bölgelerde ise vatandaşlar tarafından ya bedavadan ya da düşük bir bedel karşılığında depo, park v.s. amaçlar için kullanılan ya da atıl durumda bekleyen parçalı arsaların satışına yönelerek buradan 6 veya 7 milyon lira gelir elde etme yoluna gitti..
 
İşte ne olduysa ondan sonra oldu ve muhalefet partili meclis üyelerinin de çabasıyla Şevki Demirci ulusal basında "BABAMI BİLE SATARIM" manşetiyle haber oldu.. 
 
İşte o Haber
 
DEMİRCİ: BABAMI BİLE SATIRIM
 
Muhalefetin sert tepkilerinden sonra söz alan Başkan Demirci, “Bir arsamız iki fabrika arasında kaldı. Adam orayı park olarak kullanıyor. Bize hiçbir faydası yok. O arsaları satıp Kent Meydanı yapımı için kullanacağız. Sattığımız arsaları burada değerlendireceğiz” dedi. Demirci Saadet Partisi meclis üyelerine, “Keşke bundan önce arsalar satılırken bugünkü tepkiyi verseydiniz. Bunca kamu malı heba edilmesiydi. Sizin anlamayacağınız kapasitede çalışıyoruz. İşe yaramayan arsaları hepsini ihaleyle satacağız” dedi. 
 
Demirci, SP’li Ali Uçar’a ise, “Çayırova’da öyle bir tarihe geçeceğim ki sizde şaşıracaksınız. Heykelimi dikmek isteyeceksiniz izin vermeyeceğim” diye konuştu. Uçar’ın tepkileri devam ederken, Demirci’nin, “ Fiyatını buldu mu babamı bile satarım” dediği duyuldu. Bu sözler üzerine Uçar toplantının bitmesini beklemeden salonu terk etti. CHP ve Saadet Partili üyelerin tepkilerine rağmen arsa satışı ile ilgili karar AK Partili üyelerinin tamamının parmak kaldırması ile meclisten geçti.
 
VE SON SÖZ
 
Oysa Şevki Demirci "ben o toplantıda 'fiyatını buldum mu satarım' dedim,  'babamı bile satarım' cümlesini kullanmadım" diyerek bu şekilde haber yapanlara da dava açmıştı. 
 
Evet Çayırova'nın yeni Belediye Başkanı Şevki Demirci'ye 64 Milyon 250 bin liralık bir borç miras olarak kaldı ve Şevki Demirci bunun gereğini yapmazsa bir daha ki seçimlere siyaseti bitik olarak girer..Yani kendisi de biter..
 
Başkasının kesesinden ağalık yapmak ya da tafra satmadan önce Çayırova belediyesine iş yaptığı halde yıllardan beri emeğinin ve yatırdığı sermayesinin karşılığını alamadığı için zor durumda kalan ve hatta iflas eden insanları da düşünmek lazım..
 
Belediyeden parasını alamadığı için belediye binası önünde eylem yapanlar daha hafızalarda tazeliğini koruyor.. 
 
Şevki Demirci için iki yol vardı: ya bir 64 milyon lira borçta o yaparak kendisinden sonra gelecek olana 128 milyon lira borç mirası bırakacaktı ya da 64 milyon borcu ödeme yoluna gidecekti..
 
Demirci zor olanı yani borcu ödemeyi tercih etti..
 
cengizyücak/haberpi.com