Bulgaristan'da otlarken sınır geçip Edirne'nin Yolüstü Köyü'ne gelen 4 inek ortada kaldı. Bulgaristan'ın Edirne Konsolosluğu'nun, üye olduğu AB yasalarına göre geri kabul edemeyeceklerini bildirdiği inekler köy muhtarına teslim edilirken, akıbetlerine Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı karar verecek.

Bulgaristan'dan yaklaşık 15 gün önce otlarken sınırı geçen 4 inek, Edirne'nin Yolüstü Köyü'ne gelince, sınırda görevli jandarma ekipleri tarafından bulundu. Jandarmanın inekleri teslim ettiği İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Bulgaristan'ın Edirne Başkonsolosluğu'na yazı yazarak, inekleri geri göndermek istediklerini bildirdi. Bulgaristan Konsolosluğu da resmi yazıya, üye oldukları Avrupa Birliği (AB) yasası gereği inekleri geri kabul edemeyecekleri cevabını verdi.

Bulgaristan'ın geri kabul etmemesi üzerine Gıda,Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, inekleri Yolüstü Köyü muhtarlığına teslim etti. Köyde bir ahırda köylüler tarafından beslenen ineklerin akıbetine ise Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın karar vereceği belirtildi.

HASTALIK TAŞIMA KORKUSU

Yolüstü köylülerinden Salih Bulun, "Uzun zamandır sınırdan inek geçişi olmuyordu. Ama son aylarda ineklerin bizim tarafa geçtiğini görüyoruz. Bulgaristan yetkililer sınırda daha fazla önlem almalı. Köyümüze ineklerin geçmesinden rahatsız oluyoruz" dedi.

Diğer köylülerde ineklerin hastalıklı olup kendi ineklerine hastalık bulaşmasından korktuklarını söyleyerek, sınırda önlemlerin artırılmasını istedi.