Türk Hava Yolları'nın İstanbul-Kazan seferini yapan yolcu uçağına kalkıştan kısa bir süre sonra yıldırım isabet etti. İniş ağırlığına gelmesi adına uzun süre havada tur atan uçak Atatürk Havalimanı'na geri döndü.

İstanbul'da sağanak yağmurun etkili olduğu dün akşam saatlerinde Atatürk Havalimanı'nda uçak seferleri elektrik yüklü bulutlar nedeniyle olumsuz etkilendi. CB' (kümülonimbus) olarak adlandırılan, kötü hava koşullarına ve yıldırımlara neden olan elektrik yüklü bulutlara yakalanmak istemeyen pilotlar iniş için yaklaşma yapamayınca bir süre havada tur atmak zorunda kaldı. Uçuşlarda rötarlar meydana geldi.

THY UÇAĞINA YILDIRIM İSABET ETTİ
Türk Hava Yolları'nın saat 21:39'da İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan Kazan'a gitmek üzere kalkış yapan Boeing 737-800 tipi yolcu uçağına da kalkıştan kısa bir süre sonra yıldırım isabet etti. Bunun üzerine TK-427 sefer sayılı içinde 101 yolcunun bulunduğu uçağın kaptan pilotu Atatürk Havalimanı Hava Trafik Kontrol Merkezi'ne geri döneceğini bildirdi. Uçak iniş ağırlığının üzerinde olması nedeniyle fazla yakıtını harcamak için havada uzun süre tur attı. Daha sonra THY uçağı Atatürk Havalimanı'na sorunsuz bir iniş yaptı. Uçak bakım için hangara çekilirken, yolcular başka bir uçakla Kazan'a gönderildi. 

YILDIRIM UÇAKTAN NASIL ATILIR?

Uçakların gövdesinde kullanılan alüminyumun yüksek iletkenliği sayesinde yıldırımın elektrik yükü uçağın her tarafına yayılarak hızla dağılıyor. Oluşan elektrik yükü kanat ve yatay stablizelerde bulunan 'static discharger' adı verilen küçük parçalar yardımıyla uçaktan atılıyor. Yolcu uçaklarında en çok yıldırım çeken noktaların başında burun kısmı geliyor. İçerideki radarın ve diğer sistemlerin oluşturduğu akım, dış malzemenin kompozitten oluşması yıldırımı bazen kendisine çekebiliyor. Radom adı verilen burnun korunması için özel bir tasarım yapılıyor.

Habertürk