Son dönemde kriptolu telefon dinlemeleri ve paralel kadro tartışmalarıyla gündeme gelen TÜBİTAK, sanayi casusluğu iddialarıyla sarsıldı. Kurumun şirketlere ait bazı gizli projeleri sattığı ortaya çıktı. Yargıya da taşınan iddialara göre, TÜBİTAK ve TÜBİTAK MAM'da görev yapan bazı yöneticiler, teşvik başvurusu yapan projeleri kişisel çıkarları için yasadışı olarak arşivledi. Değeri milyar dolarları bulan proje ile bilgiler yurtiçi ve yurtdışındaki rakip firmalara satıldı. Kurumdaki bilim hırsızlığının 900'e yakın kritik projeyi ve 6 milyar dolar aşan bir sanayi casusluğunu içerdiği ifade ediliyor. 
 
SOMUT VERİLERE ULAŞILDI 
Gündemi sarsan gelişmenin ardından Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurumu'nun 2008 ve 2013 yıllarını kapsayan döneme ilişkin soruşturma başlattığı öğrenildi. Konuyla ilgili bilgi veren Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı yetkilisi, özellikle merkezi Gebze'de bulunan TÜBİTAK MAM'ın geçmişe dönük olarak incelendiğini belirtti. Buranın uygulama noktası olması nedeniyle Ankara'daki merkezden çok daha kritik bir öneme sahip olduğunu belirten yetkili, "İddialar yeni değil. Uzun süredir konu takibimizde. Yeni yeni somut verilere ulaşılıyor" dedi. Uzmanlara göre sızdırmalar küresel tehlikeler de içeriyor. Bilgilerin dışarı sızması Türkiye'nin sanayi stratejinde atacağı adımların da rakip ülkelerin eline geçmesi anlamına geliyor. 
 
PROJESİNİN AYNISI POLONYA'DAN ÇIKTI
Makine aksamları üzerine Ankara Ostim'de faaliyet gösteren bir firma TÜBİTAK'la ilişkisini yargıya taşıdı. 3 yıl önce TÜBİTAK'a sunduğu projesinin uygulama aşamasına geçmek üzereyken Polonya'daki rakip bir firmanın seri üretime geçtiği bilgisini alan firma sahibi bundan kurumu sorumlu tuttu. İşadamı bunun üzerine projeye danışmanlık yapan 3 akademisyen hakkında suç duyurusunda bulundu. İkitelli Organize Sanayi Bölgesi'nde de 10'dan fazla projeye ilişkin sanayi casusluluğu soruşturması yürütülüyor. 
 
DESTEKLER SÜRECEK 
Bakanlık yetkilileri sürecin kurumun itibarına zarar vermemesi için yoğun çaba sarf ettiklerini anlattı. Yetkililer, "KOBİ'ler endişelenmesin. Desteğimiz bundan sonra da artarak devam edecek. Kurumda yüzlerce çok değerli akademisyen var. TÜBİTAK Türk sanayisinin beyni olma görevini sürdürecek" dedi.