Milli gelir rakamları geçmişe dönük olarak 2010 yılına kadar yeniden hesaplanacak.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2008 yılında yaptığı değişikliğin ardından milli gelir hesaplama sisteminde ikinci kez değişiklik yapmaya hazırlanıyor. En geç 2018’de geçilmesi öngörülen 2010 bazlı olacak yeni milli gelir hesaplama sistemiyle milli gelir rakamlarının geçmişe dönük olarak yukarı yönlü revize edilmesi bekleniyor. Yeni hesaplama sistemine geçildiğinde milli gelir rakamları geçmişe dönük olarak 2010 yılına kadar yeniden hesaplanacak.
 
"Farkın nedeni kur o da bizim hatamız"
 
TERCİH DEĞİL ZORUNLULUK
 
Milli gelir hesabıyla ilgili değişikliğin altında uluslararası kuruluşların zorunlu tutması yatıyor. Yetkililer değişikliğin, Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen yeni milli hesaplama sistemine ve Avrupa Bölgesel ve Ulusal Hesaplar Sistemi’ndeki (ESA 95) değişikliğe uyum için gerekli olduğunu belirttiler.
 
İYİ İSTATİSTİK YANSIYACAK
 
Değişime neden ihtiyaç duyulduğunu ise yetkililer, sanayi üretiminden turizme, birçok sektörün hesaplama yöntemlerinde zaman içerisinde değişiklik yapıldığını, artık daha fazla kayda dayalı veriden yararlanılarak daha sağlıklı istatistik üretilebildiğini, bunların Gayri Safi Yurtiçi Hasıla hesaplamasında da dikkate alınması gerektiğini belirtti.
 
DEĞİŞİMLE MİLLİ GELİR ARTACAK
 
Hesaplama değişikliklerinin tüm dünyada milli gelirde artış sonucunu doğurduğu belirtildi. Yetkililer, gelişmiş ülkelerde sistem oturmuş olduğu için hesaplama sistemi değişikliğinde milli gelir oynaklığının daha az olduğunu, ama Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde daha fazla oynaklık yaşandığını vurguladılar.
 
HOLLANDA VE FRANSA UYGULUYOR
 
Yeni sistemin Fransa ve Hollanda’da uygulandığını, diğer AB ülkelerinin de yakında geçeceğini kaydeden yetkililer, bunun TÜİK’in kendi kararı olmadığını, zorunlu değişiklik gerçekleşmezse uluslararası karşılaştırma yapılamayacağını ifade ettiler.
 
2008'DE GELİR % 31 ARTMIŞTI
 
2008 yılında yeni sisteme geçildiğinde, 1987 bazlı seride 400 milyar 46 milyon dolar olarak ilan edilen 2006 yılı milli gelir rakamı yüzde 31.6 artışla 526 milyar 429 milyon dolar olarak revize edildi. Böylece kişi başına milli gelir de 5 bin 482 dolardan 7 bin 502 dolara yükseldi. 2007 yılında ise kişi başına milli gelir 9 bin 333 dolara çıktı.