Projelerin açılışına Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, Bilim-Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, GTÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Hasan Sadıkoğlu, Nobel Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Ulusoy, TÜBİTAK Başkan Vekili Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu, TÜBİTAK MAM Başkanı Doç. Dr. Bahadır Tunaboylu, TÜBİTAK BİLGEM Başkanı Doç. Dr. Hacı Ali Mantar, Gebze Kaymakam8 Mehmet Arslan, Darıca Kaymakamı Ömer Karaman, AKP Kocaeli İl Başkanı Şemsettin Ceyhan, Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker, kamu kurum ve kuruluş temsiclileri ve çok sayıda davetli katıldı.
 
TÜRKİYE'DE BİR İLK
Törende ilk olarak projelerin tanıtım filminin izletilmesinden sonra TÜBİTAK MAM Başkanı Doç. Dr. Bahadır Tunaboylu, "Bu projeyi biraz daha detaylı konuşma fırsatı bulduğumuz için mutluyuz. Dünya ciddi yatırımlar yapmakta. Ülkemizde bu alan önceliki alan ilan edildi. Dünyada kimyasaldan biyo alanına hızla ilerlemekte. Bu projede Türkiye'de ilk olacak. Hücre bankalarını geliştireceğiz. 2018 yılında bu alanda ciddi üretimine geçişi sağlayacaktır. İkinci projemiz ise grip aşı projemiz MAM ile birlikte başka kurumlarla yürütülüyor. Burada asıl amaç üretim hızı ve koruyucu etkisi. Projenin gerçekleşmesinde tüm kurumlara teşekkür ediyorum."
 
BEYİNTERİNİN ÖNEMİNİ ANLATILMALI
Bahadır Tunaboylu'nun ardından Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, "Böyle iki milli ve geleceğ ait umut veren projelern açılışında oömakıtan mutluluk duyuyorum. Bir bakış açısını sizlerle paylaşarak süreci değerlendirmek istiyorum. Dünyanın gelişmiş ülkeleri ülkemizin alınteri ve daha çok emeğe ve fiziksel güce yönlendiren koşan bir anayışla üşkmize bugünlere getrdiler. Ancak bizler alınteri kadar beyin teri kadar da tarihi geçmişi olan bilim alanında buluşları olan bir milletin mensubuyuz. Alınteriden daha kutsal olan beyinteridir. Birileri başarıyorsa bende başarırım demek gerekiyor.
 

 
ÜRETİMDE GÜÇLÜ OLMAK GEREK
Bu anlamda ülkemizde gerekşi adımlar atıldı. Burada tabi ki bilim dünyası çok önemli. Girişmici ruh çok önemli. Körfez Geçiş Köprüsünü inceledik. Bakıyorsunuz büyük bir proje. Türkiye'nin güçlü altyapısı var. Bunu helvaya dönüştürmeliyiz. Biyoteknolojiye verdiğimiz önem artıyor. Bizim ilaç sanayimizin köklü bir altyapımız var. Dünya ile yarışacak bir altaypımız var. Bugün burada bu projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Buradalarda kenimiz üretemezsek bağımsız Türkiye lafta kalır. Bu anlamda bu alanlarda başarılı olmalıyız. Bağımsızlık lafla olmaz. Üretimde güçlü olmakla olur. 1 milyon 250 bin genci olan ülkeyiz. Bu gençlere akılterinin kutsallığının önemi yansıtırsak çok daha farklı bir ülke oluruz." dedi.
 
IŞIK KONUŞTU
Programda son olarak Bilim-Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık bir konuşma yaparak, "Bugün önemli iki projeyi gerçekleştiriyoruz. Bu proje ile ilk milli kanser ilacını geliştirmeyi hedefliyoruz. Bu ilacı üretmeyi hedefliyouruz. İki projenin de katkılarını önemsiyoruz. İlaçta dışa olan bağımlılığı azataltacak. Bu iki projenin hayata geçiyor olması ithalata olan bağımlılığı azaltıyor. 62 hükümet döneminde 25 öncelikliğ dönüşüm programını hazrırladık. Türkiye büyük başarılar imza atmaya devam ediyor. yeni nesil sektörlere adım atmak zorundayız. İlaç sektörü yeni nesil teknolojilerinin kullanıldığı bir sektör.
 
TEŞEKKÜR ETTİ
Bu sektör insanlığın karşı karşıya kaldığı sorunları çözüyor. İlaç sektöründe 4 milyar dolar açığımız var. Bakanlık olarak Sağlık Bakanlığı ile diğer kurumlarla ilaç sektöründe ciddi adımlar attık. İlaç sektörü nerede üretilirse üretilsin beşinci bölge teşviğinden yararlanacak. Geçmişte ilaç fiyatları çok yüksekti. Bizim dünya çapında hastanelerimiz var. Yenileri de yapmaya devam ediyoruz. Böyle bir ülkenin sağlık alanındaki ilaçlarının da milli olması gerekir. Bu projelerin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu. Yapılan konuşmaların ardından toplu olarak hatıra fotoğrafı çektirildi.

 

FACEBOOK SAYFAMIZI BEĞENEREK EN GÜNCEL KOCAELİ HABERLERİNDEN HABERDAR OLABİLİRSİNİZ..https://www.facebook.com/41havadis