Son aylarda yağan yağmurunda fazla etkili olmaması sebebiyle ilimiz en önemli su kaynağı olan Yuvacık Barajı’ndaki su seviyesinde büyük düşüş yaşandı. Bugün yapılan ölçüme göre yüzde 30 seviyesine inen barajda 15 milyon 110 bin metreküp su bulunuyor. Şehrin su ihtiyacının aylık ortalama 10 milyon metreküp olduğu düşünülünce Yuvacık Barajı’nda kalan su miktarı bir aydan biraz daha fazla süre yetecek kapasitede. Kocaeli’nin günlük su ihtiyacı ise 350 ila 450 bin metreküp arasında değişmekte.
SAPANCA HATTI NE ZAMAN DEVREYE GİRECEK?
Yuvacık Barajı’ndaki bu düşüş sonrası yakın bir zamanda Sapanca Gölü hattının yeniden çakılması gündeme gelebilir. Bilindiği gibi Sapanca Gölü ile Yuvacık Barajı arasından bir boru hattı yapılmış, bu hat sayesinde hem Sapanca Gölü’nde Yuvacık Barajı’na hem de Yuvacık Barajı’ndan Sapanca Gölü’ne su akışı sağlanabiliyor. Şu anda 31,60 metre kotu ile tamamen dolu olan Sapanca Gölü’nden, Yuvacık Barajı’nın durumuna bağlı olarak su alma işlemi planlanılacak.
MİDYE İSTİLASI NE BOYUTTA?
Geçtiğimiz günlerde su çekilmesi ile birlikte Yuvacık Barajı’ndaki mide istilasını fotoğrafları kamuoyuna yansımıştı. Konu ile ilgili bilgi aldığımı İSU yetkilileri Yuvacık Barajı’daki canlı yapısının sürekli takip edildiğini belirtti. Barajda kullanıma bağlı düşen seviye ile birlikte ortaya çıkan midye, doğal olarak bütün su kaynaklarında bulunmakta olduğunu belirten İSU yetkilileri, “Yuvacık Barajı’nın ham su alımı sırasında klor dozajı ile canlı organizmalara müdahale edilmektedir. Ayrıca arıtma çıkışında herhangi organik madde bulunmamaktadır.” diye açıkladı.
BARAJA KANALİZASYON AKIYOR MU?
Yuvacık Barajı’na pek çok noktada kanalizasyon aktığı iddialarına İSU yetkilileri, Yuvacık Barajı’nın korunması için hiçbir şekilde taviz vermediklerini açıkladı. Yuvacık Barajı ile havzasının korunması için İSU ekiplerinin 7 gün 24 saat güvenlik altında bulundurulduğunu, baraj havzası koruma bantları içinde herhangi bir yapılaşmaya izin verilmediği belirtilirken, mevcut yerleşim alanlarının atık suları da fosseptiklerde toplanıp, vidanjörler ile arıtma tesislerine getirip atıldığı, hiçbir şekilde baraj suyuna kanalizasyon karışmadığını belirttiler.
TERÖR TEHDİDİ VAR MI?
Türkiye’nin yaşadığı terör tehdidi akılarla “acaba suyumuzda zehirlenir mi?” sorusunda akılla getirmişi. İSU Genel Müdürü İlhan Bayram verdiği bir demeçte terör olayları nedeniyle suya zehir karıştırma olaylarının yaşandığını fakat bu durumun en zor yaşanabileceği kentin Kocaeli olduğunu belirtmişti. Açık alanlar olan baraj ve havzaları ile kapalı alan olan su depolarının korunması için her türlü önlemlerin alındığını belirten İSU yetkilileri, “Ülkemizin en önemli projelerinden biri olan SCADA Merkezi ile baraj ve su depolarımızın elektronik ve kamera sistemi ile 7 gün 24 saat takip ediyoruz.
Depolara yapılabilecek en ufak bir müdahalede bile anında haberdar oluyoruz ve ekiplerimiz tarafından gerekli müdahaleleri yapmaktayız Suyumuza gözümüz gibi bakıyoruz ve bakmaya da devam edeceğiz” dedi.