Afrikalı dolandırıcıların Türk firmalarına kancayı taktığı ortaya çıktı. Tanzanya’daki Türk büyükelçiliğinden yapılan uyarıya göre Afrikalılar, Türk ihracatçılardan mal aldı, parasını ödemedi. Dolandırıcılar, ürünleri limandan çekip ortadan kayboldu. Dolandırıcılık olayı üzerine Dışişleri Bakanlığı devreye girdi. Türkiye’nin Darüsselam Büyükelçiliği’nin yazısına göre, Güney Afrikalı bir firmanın adını kullanan dolandırıcılar, bir Türk firması ile bağlantı kurarak kendilerinin Uganda’da şubelerinin olduğunu söyledi.

Afrikalı firma, Türk ihracatçıdan mallarını Uganda’ya gönderilmek üzere Tanzanya’daki Darüsselam Limanı’na teslim edilmesini talep etti.Bunun üzerine Türk şirketi Darüsselam Limanı’na istenen ürünleri gönderdi. Firma malın bedelinin tahsili için de konşimentoyu (taşıma senedi) Uganda’daki bir bankaya yolladı. Malın bedelinin ödenmemesi üzerine Güney Afrika’daki firma ile iletişime geçen Türk firması, “bu kişilerin bizimle bir bağlantısı yok” yanıtını aldı.

BELGE YERİNE FOTOKOPİ

Bu gelişmeler üzerine Uganda’daki bankadan konşimentoyu talep eden Türk firma, bankadan konşimentonun aslı yerine renkli fotokopisini aldı. Konşimentonun asıllarının ise dolandırıcıların eline geçtiği ortaya çıktı. Bunun üzerine devreye giren Dışişleri Bakanlığı ile Tanzanya Liman İdaresi arasındaki görüşmeler neticesinde, malların içinde bulunduğu konteynerler Darüsselam Limanı’nda bloke edildi, ancak bu kez de Türk firma çok yüksek stopaj ücretleriyle karşı karşıya kaldı.

Büyükelçiliğe intikal eden diğer dolandırıcılık vakasında da; bir Türk firmasına mal karşılığında verilen konşimentoda, kredisi yüksek bir Kenya firmasının adı kullanıldı. Afrika’daki güvenilir şirketlerin ismini kullanan dolandırıcıların, ticari belgelerde tahrifat yaptığı anlaşıldı.

Darüsselam Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği, yazdığı yazıyla Afrika’yla iş yapan Türk şirketlerini ihracat belgeleme işlemleri konusunda dikkatli olmaları konusunda uyardı.
MİLLİYET