İddiaya göre Facebook’un yeni algoritması, benzer yaklaşık 25 kişi seçiyor ve paylaşılan gönderiler yalnızca bu kişilerin ana sayfasında gösterilebiliyor. Bu engelin önüne geçmek için ise gönderilere yorum bırakılması öneriliyor.

Ancak bu iddialar doğru değil. Facebook’un algoritması kişilerin kullanım alışkanlıklarına bağlı olarak çalışıyor ve tamamı açık kaynak olarak paylaşılmasada ''gönderileri yalnız 25 kişinin gördüğü'' bilgisi ise doğru verileri yansıtmıyor. 

İddia Türkiye’de son zamanlarda tekrar yayılmaya başlamış olsa da, İngilizce versiyonu Aralık 2017’den beri ara ara paylaşılıyor. Sık sık tekrar gündeme gelmesi nedeniyle de çeşitli platformlar ve haber siteleri tarafından doğruyu yansıtmadığı gündeme getirilsede bu spam mesajlar bu sefer siyasilerin paylaşımı ile büyüyor.

Algoritmik büyü bozumu spam paylaşımına 31 Mart Mahalli ve İdari seçimleri için Dilovası Belediyesi meclis üyesi adaylarından Necati Temiz'de katıldı.

Temiz sosyal medya hesabında ''Cidden doğruymuş. Merhaba arkadaşlar , Bende boşuna surekli ayni kisilerin paylasımını görüp duruyorum diyordum... Emin değilim ama şansımı denedim. Çünkü ben de rahatsızım bu konuda!... İşe yarıyor! Sanki yepyeni bir profilim var. Artık önceden görmediğim insanların paylaşımlarını görüyorum. Facebook 'un yeni algoritması paylaşımlarınızı görecek aynı kişileri seçiyor -25 civarında-. (Siz de bu engeli aşmak istersiniz herhalde.) Parmağınızı bu yazının üzerinde tutun ve ′′kopyala ′′ya tıklayın. Sayfanızdaki “ne düşünüyorsun?” kısmına gidin. Boş alanda parmağınızı bir yere dokunun, tıklayıp bu yazıyı yapıştırın. Sistemi bozacak bu. Merhaba yeni ve eski arkadaşlar!'' ifadelerine yer verdi.