Bilindiği üzere halk arasında “sarı basın kartı” olarak bilinen basın kartları daha önce Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından veriliyordu. Yeni hükümet sistemiyle birlikte basın kartı komisyonu Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığına bağlandı. ‘Gazetecilerin Gücü’ sloganıyla toplanan ve yeni yönetimini seçen Türkiye Gazeteciler Sendikası 22. Olağan Genel Kurulu, basın kartlarının meslek örgütlerince verilmesi için ortak komisyon kurulması kararı aldı.

Yönetmeliğin değiştirilmesi, komisyonda Cumhurbaşkanlığı’nın ağırlığının arttırılması, kart başvurularının değerlendirilmesindeki keyfî ve hatta partizanca tutum sonucu, basın kartlarının meslek örgütlerince verilmesini acilen gündeme alındı ve önerge oy birliğiyle kabul edildi.

ŞİMDİ NE OLACAK?

Aralarında Türkiye Gazeteciler Sendikası ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti gibi basın meslek örgütlerinin de bulunduğu kurumlar gazetecilere basın kartı verecek. Böylece basın emekçilerinin yaşadığı basın kartı mağduriyetinin giderilmesi düşünülüyor. Konuyla ilgili açıklama yapan TGS Kocaeli İl Temsilcisi Caner Aktan, “Daha önce kimin gazeteci olup, kimin olmadığını bürokrasi karar veriyordu. Keyi bir tutum söz konusuydu. Eleştirel haber yapan gazeteciler basın kartı alamıyordu. Şimdi artık öyle olmayacak. Basın meslek örgütleri gerçek gazetecilere bu kartları dağıtacak. Çalışmaların önümüzdeki günlerde başlaması bekleniyor” dedi.