Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü tarafından da desteklenen Mahalle Afet Gönüllüleri sahil Kurtarma ekipleri, Kandıra sahillerinde görev yapıyorlar. Kurtarma çalışmaları sonrasında yapılan istatistik sonuçlarına göre boğulan vatandaşların çoğu boyunu aşmayan noktalarda, paniğe kapılarak tehlike yaşıyorlar.

Müdahale edilen vakaların yüzde 95’inde sudan çıkartılan insanların omuzlarına kadar olan su derinliklerinde paniğe kapılarak çırpınmaya başladıkları ve suya kapıldıkları belirtiliyor. Müdahale edilen vatandaşlara ulaştıklarında bazen belin biraz yukarısında su içinde çırpınan vatandaşlarla da karşılaştıklarını, çok iyi yüzme bilenlerin dahi paniğe kapılmaları sonrasında tehlike yaşadıkları belirtiliyor.

Alınan bilgiye göre, yüzmek için suya atlayan kişi, bir süre sonra ayaklarını yere değdirmek isterken suya yatay hareket edince, ya da ilk anda kuma dokunamayınca panikliyor ve derine gittiğini düşünüyor. Bu sırada çırpınırken de su yutmaya başlıyor ve boyun aşılmadığı noktada boğulma tehlikesi yaşıyor. Bu vakalarda çevrede bir başka insan ve ya kurtarma ekibi varsa koşarak müdahale edip şahsı sudan çıkartıyor. Bir başka insanın olmadığı anda da bu tür boğulmalar da ölümle sonuçlanabiliyor.