Kartepe’de tüm siyasilerin ve halkın itirazlarına rağmen Yıldız Demir Çelik tarafından yapılması planlanan ve ÇED raporu 10 günlüğüne halkın görüş ve önerilerine açılan çelikhane ve haddane için ilçe sakinlerinin tepkisi çığ gibi büyüyor. Bakanlık ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nün ‘Dikkate alacağız’ diyerek görüşe açtığı ÇED sürecinin daha önce yapılan toplantılarında yaşanan gerginliklere ve halkın tepkisine rağmen yapım işi için diretilmesi konusunda Cumhuriyet Halk Partisi ( CHP) Kocaeli İl Başkanı Bülent Sarı bir açıklama yaptı. Başkan Sarı açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

İNSANA DA TOPRAĞA DA İHANET
“Benim de doğup büyüdüğüm ve yaşadığım Kartepe’de 240 bin 635 metrekarelik alana tüm canlı hayatlarını tehdit edecek, tarım ve hayvancılığı bitirecek, doğal kaynak sularını, havayı, toprağı zehirleyecek olan çelikhane ve haddane yapım işi için hala diretilmesi akıl alır gibi değil. Yılda 4 milyon ton sıvı çelik üretimi yapması ve 3 milyon 500 ton ise sıcak haddeleme kapasitesine sahip olması planlanarak halkın önüne koyulan bu proje için hepimiz ayaklandık. Bölgedeki tüm canlı hayatlarını tehdit eden böylesine bir proje için diretmek, sessiz kalmak yaşadığımız toprağa da, insanımıza da ihanettir.


BÜYÜKAKIN VE KOCAMAN NEREDESİNİZ?
Baca ve filtreleme ile bertaraf edilemeyecek atıklarla Kartepe’yi zehirleyecek olan bu haddane ve çelikhane için herkese sesleniyorum. Sayın Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tahir Büyükakın, Sayın Kartepe Belediye Başkanı Mustafa Kocaman neden sessizleştiniz? ÇED toplantıları çok olumlu geçmiş ve halk aleyhte görüş vermemiş gibi tekrar görüşe açılan bu rapor için neden itiraz etmiyorsunuz? Kaldırım bile yapsanız açılışına bakan davet ettiğiniz projelerinizin boy boy reklamları dönerken, Kartepe’nin geleceğini tehdit eden bu proje bir basın açıklaması yapıp iş bu raddeye geldiğinde neden suskunsunuz?

BAKANLIĞIN KAPISINDAN AYRILMAYACAĞIM
Kartepe İlçe Başkanım Nilay Merttürk ve Millet İttifakında yer alan tüm siyasi parti ilçe başkanlarımız her gün konuyla ilgili açıklama yaparken, halkın görüşlerini kamuoyu gündemine taşımaya çalışırken sizler neden tek bir açıklamayla bu işi geçiştirdiniz? Tüm Kocaelilere sesleniyorum. Bugün Kartepe’de bu işe izin verilirse, yarın diğer ilçelerde de aynı girişimleri göreceğiz. İtiraz edin. Eğer bu itirazlara kulak tıkanırsa, halkın iktidarını kuracağımız ve kişiye hizmet için değil insan ve canlı hayatı için proje üretecek bakanlığımızın kapısından bu projeyi iptal ettirene kadar ayrılmayacağım”