Çayırova Belediyesi’nin kültür sanat etkinlikleri ara vermeden devam ediyor. Ocak ayında yoğun bir kültür sanat takvimi oluşturan Çayırova Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü, hafta sonu 3 tiyatro oyunuyla sanatseverlere güzel bir tatil yaşatmayı hedefliyor.

15 Ocak Cumartesi saat 13.00’de Naim Süleymanoğlu Kültür Merkezi’nde “Şef Obur ile Pelin’’ çocuk tiyatrosu oynanacak. 16 Ocak Pazar günü Prof. Dr. Necmettin Erbakan Kültür Merkezi’nde “Sihirli Adres’’ çocuk tiyatrosu sahnelenecek. Aynı gün saat 19.30’u gösterdiğinde bu kez tiyatro perdesi yetişkinler için aralanacak. Naim Süleymanoğlu Kültür Merkezinde “Ah Yaramaz Vah Yaramaz’’ adlı tiyatro oyunu izleyicilerle buluşacak ve tiyatro perdesi hafta sonu için kapanacak.

Tiyatronun kökeni neye dayanır?

Tiyatro da başka sanatlar gibi dinsel törenlerden doğmuş, sonra dinden bağımsızlaşarak sanatlaşmıştır. Kökeninde, ilkel insanın doğa olaylarını kendi bedensel hareketleriyle simgesel olarak temsil etme çabaları yatar.  Bunlar, maske ve köstüm kullanımının, dolayısıyla tiyatronun ilk örneği sayılır.

Türkiye'de ilk tiyatro ne zaman kurulmuştur?

Çağdaş Türk tiyatrosuna ilk önemli adım 1860'ta yapılan Gedikpaşa Tiyatrosu'yla atılmıştır. 1861'de bu tiyatroyu kiralayan Güllü Agop, 1868'de Osmanlı Tiyatrosu adlı bir topluluk kurarak Türk yazarlarına ve Türkçe oyunlara yöneldi.

Tiyatronun genel özellikleri nelerdir?

Tiyatro; trajedi, komedi ve dram türlerinden oluşmaktadır. Tiyatro, hangi türde yazıldıysa, o türe ait özellikleri taşımaktadır. Trajedi, konusunu efsanelerden almakta ve genellikle kötü sonla bitmektedir. Bu tiyatro oyunları; zaman, mekan ve olay birliği olmak üzere üç birlik kuralına uymaktadır

Yunan tiyatrosu nasıl ortaya çıkmıştır?

Antik Yunan tiyatrosu şarap tanrısı Dionysus'u onurlandırmak için yapılan devlet festivallerinden doğdu.

Modern tiyatro neye dayanır?

Tiyatro Türleri: Modern Tiyatro (Trajedi, Komedi, Dram, Müzikli Tiyatro) Seyircide korku ve acıma hislerini uyandırarak onu kötü duygularından arındırmayı amaçlayan tiyatro türüdür.

Türk tiyatrosu hangi dönemde başlamıştır?

Modern Türk tiyatrosunun ilk eserleri Tanzimat Dönemi'nde yazılmış, yayımlanmış ve oynanmıştır. İbrahim Şinasi'nin “Tercüman-ı Ahval” gazetesinde 1859'da parça parça yayımlanan Şair Evlenmesi isimli eseri ilk yerli tiyatro denemesidir.

Şair Evlenmesi ne zaman yazıldı?

Şair Evlenmesi (Osmanlıca: شاعر اولنمه سى), İbrahim Şinâsî'nin 1860 yılında Tercüman-ı Ahvâl'de tefrika edilen ardından kitap olarak basılan töre komedisi tarzında tek perdelik piyestir.