Türkiye genelinde başlayan bu uygulama ilimize de sıçradı. Yaklaşık 400 personeli bulunan Gebze Darıca Farabi Devlet Hastanesi’nde personele zorla 15 maddelik Personel Gizlilik Sözleşmesi imzalatıldı. Hukuka aykırı olan bu sözleşmeyi imzalamak istemeyen hastane personeli, kurum hakkında suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor. 

İDARENİN SERBESTİSİ SINIRSIZ OLAMAZ
663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’nin 3 Mart 2014 tarihinde yürürlüğe konulan “Bilgi Güvenliği Politikaları Yönergesi”ne bakıldığında personelle gizlilik sözleşmesi yapılacağına dair bir hüküm bulunmadığı görülüyor. Danıştay kararlarında; İdarenin serbestisinin mutlak ve sınırsız olmadığı, keyfi kullanılamayacağı, amaç dışında kullanılarak yetkinin saptırılamayacağı ve yargı denetimine tabi olacağı vurgulanıyor. Yemin belgesini imzalayarak göreve başlayan devlet memurları, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na ve diğer mevzuata uygun olarak yürüttükleri göreve bağlı kalacakları ve devlet memurluğuna uygun davranacakları yemini ile görevlerine başlıyorlar. 

EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI
Yükümlüklere bağlı kalmayan ve disiplin soruşturması neticesinde disiplin cezasını gerektirecek eylemlerde bulunan devlet memurlarına verilecek cezaların neler olduğu; Devlet Memurları Kanunu’nun 125.maddesi ve devamında düzenlendiği biliniyor. Kanun kapsamındaki tüm çalışanların suç teşkil eden eylemlerinin eylemlerine karşılık gelen cezalar hüküm altına alınmışken, personele “Personel Gizlilik Sözleşmesi” imzalattırılmasının keyfi bir uygulama ve eşitlik ilkesine aykırı olduğu belirtiliyor. Kuruma bağlı hastanelerde çalışan personel bu uygulamanın iptalini ve işlemden kaldırılmasını istiyor.