ÜİK verilerine göre Kocaeli'nin en genç ilçesi Dilovası'nda ekonomik nedenlerden dolayı, uzun zamandır göç veriyor.

Göçün adresi Kanada. Dilovası'nın 50 bin nüfusuna karşı ilçeyi terk eden gençlerin sayısının 5 bine yaklaştığı tahmin ediliyor.

Dilovası'ndan Kanada'ya göç eden bir genç göçün nedenlerini 41havadis.com'a anlattı.

Kanada'ya kaçak yollardan ve zorlu şartlarda yapılan yolculukla göç eden Dilovası gençleri, daha çok inşaat ve hizmet sektöründe çalışıyor.

Göçün en büyük sorunu geçinememek ve gelecek kaygısı olduğunu belirten 28 yaşındaki inşaat işçisi Ahmet T., üniversite mezunu olduğunu iş bulamadığı ve gelecek korkusuyla göçe karar vermiş ve kaçakçılara vereceği parayı Dilovası'ndaki ailesinin borçlanarak bulduğunu belirtti.

Ahmet T., Kanada'ya göç hikayesini şöyle anlatıyor:

"Kanada'ya göç edenler önce Meksika'ya daha sonrada kaçak yollarla sınırı geçerek Amerika yada Kanada'da polise teslim oluyor. Ben Kanada'ya kadar sorunsuz geldim ve yaklaşık 2 haftalık kamp sonrası iş hayatına başladım.

''KAÇAK ÇALIŞMAK ZORUNDAYIZ''

8 kişi beraber ev kiraladık. Kaçak olduğumuz için bize burada kiralık evde vermek istemiyorlar. Borçlarla buraya geldiğimiz için iltica başvuru işlemleri başlayıncaya kadar herkes çalışmalı bu yüzden de kaçak çalışmak zorunda kalıyorsunuz. 

''EN BÜYÜK SORUN DİL''

En büyük sorun burada dil. Dil bilmediğimiz için meslek sahibi olanlarda hep beden gücü isteyen işlerde çalışabiliyor. Ailemizi ve arkadaşlarımızı çok özlüyoruz. Buraya gelmek isteyen ama para bulamadığı için gelemeyen çok arkadaşım var. Burada Dilovası gençlerinin ekonomik nedenle göç etmesini bilmelerine rağmen benimde oy verdiğim Dilovası Belediye Başkanı Hamza Şayir'in bizlere yani Kanada'ya göç eden gençlere gay demesi hepimizi alt üst etti moralimizi bozdu. Ailelerimiz ne düşünür, arkadaşlarımız bu yalana inanır mı tedirginliklerini yaşadık. Google'a Dilovası yazınca gay çıkıyor. Yani geleceğimizi şekillendiren siyasiler üstümüze attıkları bu çirkin iftira ile ilçemizin adını kirletme utancına sahip oldular. 

Dilovası Belediyesine vasıfsız aldıkları kişiler yüzünden bizler diplomalı hamal olarak Kanada'ya geldik. Ama adımızı gay'e çıkarttılar. Verdiğim oy ve kul hakkımı Belediye Başkanı Hamza Şayir'e helal etmiyorum. Ailelerimizi ve bizleri çok üzdü. 

Kanada'ya gelen gençlere iftira atacaklarına neden bu gençler göç ediyor? sorusunu kendilerine sormalılar. Gençlerin göç etmesinin önüne nasıl geçeriz? diye kendilerini sorgulamalılar.  

''BURADA KORKU YOK''

Burada korku yok. Burada hayvanlar bile korkmuyor. Ellerimle geyik, sincap besledim. En önemliside kimsenin ne ekonomik ne güvenlik anlamında korkmadığını gördüm ve hissederek yaşıyorum. Burada bizim ülkemizde aşağılıcı bir sıfat olarak gençlere gay diyen Hamza Şayir gibilerde yok. Burada birine sen gay misin? demek bile çok ayıp karşılanırken, bizim ülkemizde ise Belediye Başkanı aşağılamak için kendi gençlerini küçük düşürmek için o pis laf ile iftira atıyor. Farkı siz yorumlayın.

EN BÜYÜK HAYALİM.. HAMZA ŞAYİR'İN KANADA'YA GELMESİ

En büyük hayalim, buraya geldik ama elimde fırsat olsa Dilovası siyasetinin en tepesinden en aşağısına kadar hepsini buraya yani Kanada'ya 1 aylığına gelmelerini istiyorum. İnsana insan gibi davranmayı ve adaletin ne olduğunu görmelerini isterdim. Özellikle Dilovası Belediye Başkanı Hamza Şayir'in buraya Kanada'ya gelmesini davet ediyorum. Özellikle bir ay dememdeki sebep kalıcı gelip buradaki düzenide bozabilir olma ihtimalidir. '' ifadelerinde bulundu.

''ÜLKEYİ YAŞANMAZ HALE GETİRDİLER''

2 yıl önce Dilovası'ndan Kanada'ya göç eden 44 yaşındaki Serkan Ongün ise siyasilerin yaşadığı ülkeyi yaşanmaz hale getirdikleri için göç ettiğini belirtti.

Serkan Ongün, Kanada'yı şöyle anlatıyor:

Serkan Ongün ''Yaklaşık 2 yıl önce Kanada'ya göç ettim. Kanada'ya göç etmemin nedeni siyasilerimizin yaşadığımız yeri yaşanmaz hale getirdikleri için göç ettim. Kanada'da mutlu muyum? Bu sorunun cevabına mutluluğumuza gölge düşeren tek şey ailemden uzak gurbette olmakdır. Buraya gelmeyi düşenenlere gelecekleri için öneriyorum. Hayalim dünyayı gezebilmek. Bu hayalimide gerçekletirebileceğim imkanları burada buldum'' dedi.