Dilovası ilçesi Mimar Sinan Mahallesi’nde iddiaya göre karşılıklı apartmanlarda yaşayan vatandaşlarla sığınmacılar arasında bir süredir devam eden gerginlik, evcil bir köpeğin Suriyeliler tarafından zehirlendiği iddiası üzerine daha da alevlendi. Suriyeli sığınmacılar ile vatandaşlar arasında çıkan gerginlik sokağa taştı. Öfkeli kalabalık, sloganlar eşliğinde kent merkezine ilerlerken polis gruba müdahale etti.

Yaşanan gerginliğin ardından Kocaeli Emniyet Müdürlüğü sığınmacıların deport edilmek üzere İl Göç İdaresi Geri Gönderme Merkezi'ne gönderildiğini “Olaya karıştığı tespit edilen şahıslar yakalanmıştır. Haklarında adli işlem yapılan şüpheli şahıslar, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Geri Gönderme Merkezi'ne deport edilmek üzere gönderilmiştir, ayrıca evcil hayvanın ölüm sebebinin tespiti amacıyla alınan numune ilgili kuruma gönderilmiştir” şeklinde açıkladı.


Meydana gelen olaylardan sonra İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, sosyal medya hesabından bir video paylaşarak, “Kentim Kocaeli Dilovası’nda Suriyelilerin bir evi basması üzerine başlayan hadiseler bu gece halkın sokağa çıkması ile devam etti. Vatandaşlar şimdi dağılıyor. Yarın akşam Kaymakamlık önünde toplanıp, Suriyeliler’in Dilovası’nı terketmesini isteyecekler” açıklamasını yaptı.

Lütfü Türkkan 3 ay önce İçişleri eski Bakanı Süleyman Soylu’ya Dilovası’ndaki Suriyeli nüfusu ile ilgili verdiği soru önergesini de tekrar paylaşarak, “10. Mart. 2023 tarihinde dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya Dilovası’ndaki Suriyeli nüfus artışı ve getirdiği sorunların çözümü yolunda ne yapıyorsunuz diye sormuştum. Üç ay sonra bu olaylar patladı. Bakan ne cevap mı verdi?- Hiiiç..!” paylaşımını yaptı.

Türkkan, Dilovası’nda dün gece yaşanan olayların ardından 3 ay önce vermiş olduğu önerge nedeniyle ulusal basında gündem oldu.