Sağlık ve Sosyal Hizmet Birlik ve Mücadele Platformu’na bağlı 19 sendika ve 2 aile hekimliği federasyonuna bağlı doktorlar ve sağlık çalışanları 1-2 Ağustos’ta iş bırakacak. Kocaeli Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Funda Atmaca şunları kaydetti "Sağlık emekçilerinin sorunlarını dile getirme , sahanın sorunlarını kamuoyu ile paylaşma ve anayasal hak doğrultusunda sorunlarımıza çare olmak için 19 sendika , 2 aile hekimliği federasyonu ortak paydada buluştuk ve bir araya gelerek “Sağlık ve Sosyal Hizmet Birlik ve Mücadele (SABİM)” Platformu’nu kurduk. Bu çok kıymetli bir birlikteliktir. Müzminleşmiş sağlıkta şiddet, özlük hakları, mali haklar gibi sorunlarımızı artık daha gür bir sesle dile getirme imkanımız var.

İŞ YÜKÜMÜZ CİDDİ BİR ŞEKİLDE ARTTI
Biz Aile Hekimlerinin asli görevi sağlığı koruma ve geliştirmedir. Özellikle sorunların var olmaması amaciyla yaptığımız tedbirler açısından önemli bir görev ifa etmekteyiz. Ayni zamanda 2019 corona pandemisi ve sonraki süreçte artan poliklinik hizmeti talebi biz aile hekimlerinin omuzlarına mevcut iş yüklerimizin ciddi bir şekilde daha da artmasına sebep olmuştur. Bu konuda sahadan bihaber yöneticilerin hiçbir planlama yapmaması, kolay ulaşılabilir ve ücretsiz hizmet vermemiz nedeniyle Aile sağlığı merkezleri varoluş amacından saptırılmıştır. ASMler adeta mini klinikler haline getirilmiştir, muayene sayılarımız bu 3-4 sene içinde 2’ye katlanmıştır. Çalışma şartlarımız gün geçtikçe daha da zorlaşmıştır. Aile hekimliğinin tarama, izlemler, aşılama gibi koruyucu sağlık hizmetlerine tekrar yoğunlaşmasını sağlayıcı politikalar oluşturulmalı ve uygulanmalıdır.


YETERSİZ ÜCRETLER VE KESİNTİLER
Tek sorunumuz asli görevimizi yerine getirememek değildir. Aile sağlığı Merkezlerinin işleyişini sağlarken yaptığımız harcamalarımız ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik durumdan nasibini almıştır. Cari ödeme yetersizliği sebebiyle, aile sağlığı merkezleri kapanmakta ve sunulan hizmetin kalitesi zorunlu bir şekilde düşmektedir. ASM gider ödeneği mutlaka günümüz ekonomik şartlarına uygun , akla yatkın şekilde güncellemelidir. Aile hekimi ve aile sağlığı çalışanlarından yıllık izin, ölüm izni, babalık izni ve hastalık raporlarında maaş kesintisi yapılmaktadır. Yetersiz ücretler ve kesintiler sebebiyle ASM’lerde görev alan sağlık çalışanları ilçe sağlık müdürlüklerini ve diğer maddi avantajlı kadroları tercih etmeye başlamıştır.

ŞİDDET HABERLERİNİ İZLİYORUZ

Her gün ülkenin her bölgesinden gelen sağlıkta şiddet haberleri izliyoruz. Izlediğimiz her yeni haberde bir sonraki haberin kahramani olmayi düşünmenin ciddi baskısı altındayız. Etkin ve caydırıcı bir sağlıkta şiddet yasası ve yasa uygulama noktasında kararlılık bekliyoruz. Anayasa Mahkemesi 21.06.2022 tarihli kararıyla Aile Hekimliği Kanunu’nda yer alan “sözleşmenin feshinin yönetmelikle düzenleneceğine” dair hükmü Anayasamıza aykırı bularak iptal etmişti. Kararın Resmi Gazete’de yayınlandığı tarihten başlamak üzere idareye yeni kanun düzenlemesi için 9 aylık süre verilmişti. 5 Ağustos 2022 tarihinde yayımlanan kararla kanun yapılması için son tarih 5 Mayıs 2023 oldu. Sonunda TBMM’ye sunulan yeni bir torba kanun düzenlemesinde Aile Hekimliği Kanunu’nda yapılacak değişiklikler onaylanarak 14 Temmuz 2023 tarihinde resmi gazetede yayınlandı.


İŞ GÜVENCEMİZ İDARECİLERİN 2 DUDAĞI ARASINDA
14 Temmuz 2023 tarihinde onaylanıp resmi gazetede yayınlanan torba yasa ile özlük haklarımız ayaklar altına alınmış, iş güvencemiz idarecilerin 2 dudağı arasına bakar hale gelmiştir. Kanunda yer alan maddelerden bize göre en kritik olanı: “Sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi, takibi ve kontrolü ile koruyucu sağlık hizmetlerinin standartlara uygun olarak yerine getirilmemesi gibi bakanlıkça belirlenen performans hedeflerine ulaşılamaması halinde sözleşmenin bakanlıkça yenilenmemesine karar verilebilir” maddesidir. Bu şekilde her türlü yoruma açık, karar verici kişi veya kişilerin keyfi davranmasına sebebiyet verecek hükümlerle bir çalışanın iş sözleşmesinin yenilenmemesi kararı verilebilmesi biz aile hekimliği çalışanlarınca kabul edilemez bir durumdur.

BİZİ YILDIRMAYA ÇALIŞMALARINA İZİN VERMİYORUZ
Yine aynı torba yasanın 33. maddesinde “Sözleşmeli olarak çalışan aile hekimi ve aile sağlığı çalışanlarının eski kadro veya pozisyonlarına atanabilmeleri için sözleşmelerinin devlet memurluğundan çıkarma cezasını gerektiren fiilleri nedeniyle sona ermemiş olması gerekir“ maddesinin eklenmesi teklif edilmiş , burada sözleşmeyi sona erdiren halin ortaya çıkması ile aynı zamanda eski pozisyonuna dönmesi anayasaya aykırı bir şekilde engellenmeye çalışılmıştır. Bir suçtan 2 ceza verilmesi net bir şekilde Anayasamıza aykırıdır. 29 Temmuz 2023 tarihinde resmi gazetede yayımlanan Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği'nde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik değişikliğine AHEF ve sendikalarımız dava açmıştır. Yönetmeliği iş bırakma eylemimiz öncesinde yayınlayarak bizi yıldırmaya çalışmalarına izin vermiyoruz. Bundan sonraki süreçte taleplerimizin yerine gelmesi umudunu taşımakla beraber anayasal hak ve özgürlüklerimiz doğrultusunda taleplerimiz yerine getirilene kadar eylemlerimizin artarak devam edeceğini bildiriyoruz .

1-2 AĞUSTOS'TA İŞ BIRAKIYORLAR

-Caydırıcı sağlıkta şiddet yasası çıkması,
-Sözleşmelerin keyfi feshinin önünü açan maddelerin iptali,
-Hak ettiğimiz ücretlerin destek, teşvik, ek ödeme, performans gibi bir çok kalemle değil tek bir hak ediş olarak emekliliğimize yansıyacak şekilde ödenmesi,
-Cari gider ödeneklerinin en az %50 arttırılması,
-Aile hekimleri ve aile sağlığı hemşirelerinin çalışma koşullarının iyileştirilerek aile hekimliğinin cazip kılınıp kadroların doldurulması talepleriyle ilk iş bırakma eylemimiz, 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinin başlayacağı 1 ve 2 Ağustos 2023 tarihlerinde gerçekleşecektir.