Lütfü Türkkan Kocaeli'deki El-Kaide yapılanması ile ilgili Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi, Türkkan'ın soru önergesi şu şekilde:

Adana’daki Suriyeli muhalifler Kocaeli’nde de eğitim üsleri olduğunu iddia etmiş, birçok muhalifin Gölcük ve İstanbul’da eğitim gördüğü söylenmiştir.

Kocaeli’nde gençlerin, bölgede bulunan El Kaide’ye yakın dergahlar aracılığıyla “cihat” adına savaşmak için Suriye’ye gittiği de iddialar arasında yer almaktadır. Suriye’de savaşan Gebzeli iki gencin Suriye’de hayatını kaybettiği öğrenilmiş, Gebzeli gençlerin ölüm haberi El Kaide’ye yakın Takva Haber isimli internet sitesinden duyurulmuştur. Gebzeli gençler Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) kontrolündeki Şeyh Süleyman bölgesinde Özgür Suriye Ordusu militanlarıyla girdikleri çatışmada hayatını kaybetmişlerdir. Gebzeli gençlerin üç kişilik arkadaş grubuyla bir süre önce Suriye’ye savaşmak üzere “mücahit” adını verdikleri vatandaşları götüren bir çeteyle irtibat kurdukları, daha sonra da Suriye’ye gittikleri iddia edilmiştir.

Bir süre önce de iki Karamürselli gencin, Suriye’de devlet güçleriyle girdikleri çatışmada hayatını kaybettikleri bilinmektedir.

Bu nedenle;

1-Suriyeli muhaliflerin Kocaeli’nde eğitim üsleri olduğu, birçok muhalifin Gölcük ve İstanbul’da eğitim gördüğü doğru mudur?

2-Hükümet’in sözü edilen eğitim üssünden haberi var mıdır, bu eğitim üssü ne zaman, hangi gerekçe ile kurulmuştur, bu eğitim üssünde kaç muhalif eğitim görmektedir?

3-Kocaeli’nde gençlerin, bölgede bulunan El Kaide’ye yakın dergahlar aracılığıyla “cihat” adına savaşmak için Suriye’ye gittiği iddiası doğru mudur, bu dergahların Türkiye’de işlevi nedir, ne amaçla kurulmuştur?

4-Gebzeli gençlerin üç kişilik arkadaş grubuyla bir süre önce Suriye’ye savaşmak üzere “mücahit” adını verdikleri vatandaşları götüren bir çeteyle irtibat kurarak Suriye’ye gittiklerinden Hükümet’in haberi var mıdır, bunlar Hükümet’in kontrolünde mi yapılmaktadır?

5-Ülkemizde Suriyeli muhaliflerin eğitim gördüğü başka kamplar var mıdır, bunlar nerelerdedir?

6-Türkiye’nin dışında cereyan eden bir iç savaşa ülkemiz gençlerinin göz göre göre sürüklenmesi ve hayatlarını kaybetmesi konusunda ne gibi açıklamalarınız olacaktır?