Rus Güney Askeri Bölge 58. Ordusunun eski komutanı ve DUMA Milletvekili Andrey Gurulev, İsrail’in Gazze’ye olası bir kara harekâtını değerlendirdi.

Gurulev, şöyle konuştu:

Netanyahu hala kara operasyonuna karar vermeye çalışıyor gerekiyor. İsrail bombalarının isabet ettiği yerlerde binaların çöktüğü, insanların kaçıştığı görüntüleri hepimiz görüyoruz. Ama dikkat ederseniz orada bir krater var. Yakındaki binalar ayaktalar. Bu bölge özel inşa edilmişti.

Şu anda tank birlikleri İsrail'in derinliklerindedir. Gazze yakınlarında olsalardı çoktan dronlar tarafından yakılmış olurlardı.

Böyle bir kentsel ortamda ağır ekipmanlar kesinlikle etkisizdir. İsrail ordusu, piyade olarak gitmek zorunda kalacak ve ciddi kayıplar verecek

Büyük bombalama atışları yapılmasına rağmen neredeyse hiç yangın çıkmadığını göz ardı etmeyin. Arapların günlük yaşamlarında odun yoktur; yakacak hiçbir şey yok: taş zeminler, taş duvarlar, demir mobilyalar, hatta mutfak dolapları ve raflar bile mermerden yapılmıştır.

Gazze'de ciddi bir yer altı iletişim ağı var. Bu tünellerde çok büyük maddi kaynak rezervleri var; arabalar bile oradan hareket ediyor. Bu, tüm cephe boyunca manevra yapma yeteneği, ilerleyen düşman birliklerinin arkasına ulaşma yeteneğidir. İsrailliler bunu biliyor. Buna hazırlar mı? Kayıplar çılgınca olacak.

İsrail şu an az sayıda insanı harekete geçirdi, çalışan nüfusun yaklaşık yüzde 10'unu. Savaşta, devletin de bir şekilde yaşaması gerekiyor. Karadan operasyon olursa kayıplar olur. Mevcut ve geçici eksiklikleri doldurmak için yeni seferberlik dalgalarının gerçekleştirilmesi gerekecek. Bu İsrail ekonomisini etkileyecek.

Suriye'nin, Türkiye'nin, Mısır'ın kenarda kalacağını kim söyledi? İran'ın, en azından modern savaşın eğilimlerini açıkça izleyen Hizbullah (son derece güçlü, motivasyonu yüksek bir örgüt) aracılığıyla meseleye müdahil olması halinde, bunun kabul edilemez zararlara yol açacağını anlıyorlar. Elbette Ortadoğu'da alevlenirse Akdeniz'de duman çıkarmaya çalışan uçak gemilerine rağmen İsrail'den geriye hiçbir şey kalmayacak. İran, uçakları 0,99 verimlilikle imha edebiliyor.

İsrail'in bekası tehlikede olabilir. Potansiyel olarak İsrail, zamanla sanayisini kaybedeceği, dış bağışlara güveneceği ve son vatandaşına kadar savaşacağı anlamında ikinci bir Ukrayna'dır. Durum bu şekilde mi gelişecek? Zaman gösterecek.

Bugün kimse müzakerelere hazır değil; hiçbir koşul yok. Kimse onların koşullarını isimlendiremez. Amerika Birleşik Devletleri'nin bir başka başarısızlığı bu bölgedir.

aydinlik.com.tr