Kocaeli Kadın Platformu üyeleri kadına yönelik şiddeti kınayan bir basın açıklaması düzenleyerek 8 Ocak Çarşamba günü saat 10.30’da Kocaeli Adliyesi önünde toplanarak Ö.Y davasına destek vereceklerini duyurdu. Eğitim Sen Kocaeli Şubesi’nde gerçekleşen basın açıklamasına Kocaeli Kadın Platformu üyeleri katıldı. Platform adına açıklamayı Meliha Kaplan okudu. Kaplan; Türkiye’de kadına yönelik şiddetin her geçen gün arttığını söyleyerek; her gün 5 kadının öldürüldüğünü, kadınlara yönelik taciz, tecavüz ve ensestin arttığını, kadın istihdam paketi ile kadınların güvencesiz çalışmasının daha da derinleştiğini, kadınlara çok çocuk dayatmasının olduğunu ve her geçen gün kadınları yok sayan, cinsiyetçi politikaların uygulanmaya devam ettiğini ifade etti.
 
ARALIK AYI VERİLERİ
 
Aralık ayı istatistikleri hakkında da bilgi veren Kaplan, “Erkekler sadece Aralık’ta 25 kadını öldürdü; 7 kadına tecavüz etti, 41 kadına şiddet uyguladı, 9 kadına cinsel tacizde bulundu. Kadınların yüzde 16’sı şikayette bulunmalarına ya da koruma kararı çıkartmalarına rağmen; yüzde 20’si boşanmak istedikleri için öldürüldü. Yaşadığımız kentte de kadına yönelik şiddet hız kesmeden devam etmektedir. Geçtiğimiz ay Kocaeli’ de sınıfı öğretmeni H.A. sokakta kimliği belirsiz kişilerce dövüldü. Yol kenarına bırakılan vücudunda kırıklar olan ve beyin sarsıntısı geçiren H.A yoğun bakıma alındı. Sadece Kocaeli’ de Aralık ayında 10 kadın darp edildi. Darp ederlerin hepsi serbest bırakıldı. Erkek egemen sistemin ve başta AKP’nin politikaları her geçen gün kadına yönelik şiddetin, tacizin, tecavüzün artmasını sağlamaktadır. Erkek devletin, erkek yargısı haksız tahrik indirimleriyle, tacizleri ve tecavüzleri korumaya devam etmektedir. Biz kadınlar erkek egemen zihniyeti karşısında mücadeleyi büyütüyor ve susmuyoruz” dedi.
 
YARIN ADLİYE ÖNÜNDE EYLEM
 
Gölcük’te 29 kişinin tecavüzüne ve cinsel istismarına uğrayan, 13 yaşındaki Ö.Y’ nin 4’üncü duruşmasında tecavüzlerin 4’ünün serbest bırakıldığını, sanık astsubayın dosyasının da askeri mahkemeye gönderilmek üzere ayrıldığını söyleyen Kaplan, “Sanıkların çoğu 18 yaşın altında. Yani yaşıtları cinselliği öğrenmek için Ö.Y’ yi hedef seçtiler. Askerler de evlerinin anahtarlarını tecavüz için diğerlerine verdiler. Sanık yakınları kameralara tecavüzleri koruduklarını anlattı. Devletin erkek yargısı 13 yaşından büyüklere tecavüz normalmiş gibi, Ö.Y’ nin 13 yaşından büyük gözüktüğünü söyledi. Ö.Y sadece 13 yaşındaki bir çocuk. Onu bulduklarında çantasında tavşan oyuncağı vardı. Bizler Kocaeli Kadın Platformu olarak tacize ve tecavüze sessiz kalmayacağız. Tecavüzler ceza alana kadar davaların takipçisi olmaya devam edeceğiz. Tacize, tecavüze sissiz kalmak suça ortak olmaktır. Tecavüze ortak olmayın. 8 Ocak Çarşamba günü(yarın) saat 10.30’da Kocaeli Adliyesi önünde toplanarak ÖY davasını takip edeceğiz” ifadelerini kullandı.