9 Eylül 1999 yılında Türkiye’nin Sosyal Sigortalar Kanunu değişti ve emeklilik yaşı kadınlarda 55, erkeklerde 60’a çıkarıldı. Ancak son yıllarda kanunun bir şekilde delinmesi için girişimler artmış, EYT isimli Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği kurulmuştu.

ÖNCE “STAJ VE ÇIRAKLIK SİGORTASI MAĞDURLARI”
Pandemi sonrasında bozulan Türk ekonomi ile hayat pahalılığı artınca hükümet EYT’yi gündemine almış ve kanunu çıkarmıştı. Kanunun çıkmasından sonra staj veya çıraklık sebebiyle emekli olamayanlar “Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları” ve benzeri başlıklar altında dernekler kurmaya, seslerini yükseltmeye başladı.

SONRA EMADDER
Ve şimdi de EMADDER. Yani Emeklilikte Adalet Derneği. Yeni derneğin amacı erkeklerin 60, kadınların 55 yaşında emekli olabildiği Türkiye’ye kademe emekliliği getirmek ve emeklilik yaşını erkeklerde 52, kadınlarda 50’ye indirmek.


NE İSTİYORLAR?
Türkiye’nin her yerinde temsilcilikler açmaya başlayan derneğin en önemli söylemi, sigorta başlangıcı EYT kanununun baz alındığı 9 Eylül 1999’dan 2009 yılına kadar kademeli emekliliğin hayata geçirilmesi. Bu amaçla pek çok tablo hazırlatan dernek yönetimi sosyal medyayı da hayli etkin kullanıyor, çeşitli platformlarda gündem oluşturmaya çalışıyor.

MİTİNGE KİMLER KATILDI?
Kademeli Emeklilik ile adalet isteyenler bugün Ankara Anıtpark’ta “Büyük Ankara Mitingi”ni gerçekleştirdi. Saat 14.00’teki mitinge Türkiye’nin farklı illerinden gelen dernek üyeleri ile birlikte; Demokrat Parti İstanbul Milletvekili Cemal Enginyurt, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Yeniden Refah Partisi Gençlik Kolları Başkanı Genel Başkanı Melih Güner ve Zafer Partisi Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Bartu Soral da katıldı.

UĞURLU: SÖZ VERİYORUM, HAKKIMIZI ALACAĞIZ!
Mitingde konuşan EMADDER Genel Başkanı Mihriban Uğurlu, Türkiye’de SGK’nın tüm yükünü 9 Eylül 1999 sonrası çalışanlara yüklemenin, çalışan, üreten ve emeklilik primlerini doldurmuş insanlara “17-20 sene daha bekle" demenin haksızlık olduğunu söyledi, “Bu kadar yaş uçurumunu asla ama asla kabul etmiyoruz. Bu yanlıştan bir an önce dönülmeli. Söz veriyorum, bu hakkı alacağız, adaleti tecelli ettireceğiz” ifadelerini kullandı.